Keuring brandveiligheid: noodzakelijk voor de veiligheid in je bedrijf

Veiligheid op de werkvloer is van groot belang. Zo is een branduitbraak één van de zaken die je absoluut wilt voorkomen. Om alle aanwezigen op de bedrijfsvloer te beschermen tegen een mogelijke brand, is een keuring van je brandveiligheid van essentieel belang.

Keuring van de brandveiligheid

Als bedrijfseigenaar heb je een aantal plichten om de veiligheid van je werknemers en andere aanwezigen op de arbeidsplaats te bewaren. Het nemen van maatregelen om brandgevaar te vermijden is daar één van. Zo kun je rookmelders en rookkoepels laten plaatsen, net als een branddetectie-installatie en noodverlichting.

Als je één of meerdere voorzorgsmaatregelen neemt, is het belangrijk dat die in lijn zijn met het Algemeen reglement voor de Arbeidsbescherming (ARAB). Om die reden laat je een erkend keuringsorganisme langskomen. De keurders controleren vervolgens de brandveiligheid in je bedrijf.

Brand voorkomen

Als gespecialiseerd controleorganisme dat de keuring van de brandveiligheid uitvoert, keurt OCB drie belangrijke voorzorgsmaatregelen:

  • Rookkoepels: Veel bedrijven hebben een rookkoepel of opening in het dak, meestal op een centrale locatie in het bedrijf. Die koepel laat je ieder jaar verplicht keuren.
  • Branddetectie: De kans is groot dat er een branddetectie-installatie in je bedrijf aanwezig is. Die bestaat uit meerdere onderdelen waaronder detectoren, sirenes en drukknoppen. Het is verplicht om periodiek een keuring van je branddetectie-installatie te laten uitvoeren.
  • Noodverlichting: Er bestaan twee soorten noodverlichting die je jaarlijks laat keuren: de veiligheids- en vervangingsverlichting. Bij een keuring testen de controleurs van OCB de werking, functies, plaatsing en montage van de noodverlichting.

Keuring thermografie

Naast een keuring van de brandveiligheid laten veel bedrijfseigenaars ook een thermografisch onderzoek uitvoeren. Hoewel je dit niet wettelijk verplicht bent, is het best interessant. Zo krijg je een helder beeld over de temperatuurverdeling van je elektrische installaties en vermijd je ongelukken.

Keuring van de brandveiligheid bij een professionele keuringspartner

Veiligheid gaat boven alles. Wacht daarom niet langer en zorg ervoor dat je brandveiligheid in orde is. Het keuringsorganisme OCB neemt die zorg uit handen. “Uw veiligheid, onze zorg”, klink het bij OCB. De experts ontfermen zich over het controleren van je brandveiligheid en bieden nadien een keuringsverslag dat je altijd en overal digitaal kunt raadplegen.

Heb je vragen over een keuring van je brandveiligheid? Stel ze aan OCB via onderstaand invulformulier.

Lees meer:

OCB innoveert en biedt digitale verslagen via QR-code

OCB, een keuringsorganisme met een hart voor de samenleving: 3 MVO-initiatieven in de kijker

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials