Valipac Academy: jouw gids naar meer duurzame verpakkingen

Worstelt jouw kmo met het invullen van de Valipac-aangifte? Kan je wat hulp gebruiken bij het sorteren van de bedrijfsmatige verpakkingen in jouw onderneming? Of ben je op zoek naar informatie en inspiratie rond duurzame verpakkingen? Het onlineplatform Valipac Academy biedt je een schat aan informatie.

Valipac overlegt met alle stakeholders in de waardeketen om op de hoogte te blijven van de huidige en toekomstige uitdagingen. De organisatie deelt haar knowhow en expertise rond bedrijfsmatige verpakkingen met haar klanten. Zo wil ze kmo’s ondersteunen bij de overgang naar de circulariteit van verpakkingen. Valipac Academy is onderverdeeld in modules. Eén ervan handelt over duurzame verpakkingen. Filip Vangeel, Manager Sustainability, vertelt er meer over.

Zijn jouw bedrijfsmatige verpakkingen recycleerbaar?

Filip Vangeel, Manager Sustainability Valipac

In hoeverre zijn jouw bedrijfsmatige verpakkingen echt duurzame verpakkingen? Met andere woorden: zijn ze geschikt voor recyclage of – beter nog – hergebruik? Dat is de eerste vraag die je jezelf wellicht stelt en dus ook de eerste waarop Valipac Academy het antwoord geeft. Met de onlinetool yourpackagingscore kan je jouw bedrijfsmatige verpakkingen eenvoudig evalueren op het gebied van recycleerbaarheid. “In functie van het materiaal dat jouw kmo gebruikt, kan je jouw score voor zachte plastic-, harde plastic-, papier- en kartonverpakkingen bepalen,” verduidelijkt Filip.

Duurzame verpakkingen met het oog op circulariteit

Duurzame verpakkingen zijn essentieel voor een circulaire economie. Daarom is het zinvol om stil te staan bij de impact van de verpakking aan het einde van haar levensduur. Op Valipac Academy krijg je alvast bruikbare Design4recycling-richtlijnen mee. Aan de hand daarvan kan je bedrijfsmatige verpakkingen ontwerpen, die op het einde van hun levensduur recycleerbaar zijn. Naast plastic komen ook de andere gangbare verpakkingsmaterialen zoals karton, hout en metaal aan bod.

Vraag je gratis verpakkingsdiagnose aan

“De talloze dagelijkse contacten met kmo’s uit allerlei sectoren, levert Valipac een pak bruikbare informatie op,” aldus Filip. “Elke onderneming is anders, maar toch zien we een aantal gemeenschappelijke elementen. We vatten de voornaamste quick wins samen, zodat iedereen ze kan gebruiken om hun bedrijfsmatige verpakkingen te optimaliseren.” Valipac Academy bevat ook een berekeningsmodule om te bepalen hoe sterk een kartonnen doos moet zijn en tips om palletladingen veilig te stapelen. “Ten slotte werken we samen met verpakkingsexperten van het Belgisch Verpakkingsinstituut, MPR&S (Universiteit Hasselt) en CELABOR om verpakkingsdiagnoses uit te voeren. We komen gratis langs bij klanten en helpen hen op weg naar meer circulaire verpakkingen en een kleinere milieu-impact.”

Wil je meer weten over duurzame verpakkingen? Wens je een gratis verpakkingsdiagnose? Aarzel niet om contact op te nemen of vul het formulier hieronder in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Valipac
  • Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials