Valipac jaarverslag 2020: hoe is het gesteld met de bedrijfsmatige verpakkingen?

Valipac blikt terug op 2020, een turbulent jaar voor iedereen waarin ze toch mooie resultaten heeft kunnen boeken. Circulariteit van bedrijfsmatige verpakkingen. Dát blijft de focus. Dit werd in 2020 vertaald in 4 verschillende actiegebieden waarop Valipac in 2021 zeker verder wil inzetten. Welke uitdagingen ging ze aan en waar staat ze vandaag? In haar jaarverslag 2020 gaat Valipac hier dieper op in.

Uitdaging 1: recyclage boosten

Tegen 2030, zullen de Belgische ondernemingen moeten aantonen dat 65% van de plastic bedrijfsmatige verpakkingen die ze op de markt brengen effectief gerecycleerd wordt. Dat is één van de ambitieuze recyclagedoelstellingen die het nieuwe Samenwerkingsakkoord ons oplegt, zo vermeldt Valipac in haar jaarverslag 2020.

Het recyclagepercentage van plastic bedrijfsmatige verpakkingen bedroeg 58,8% in 2019. Hier is dus nog werk aan de winkel!

Een succesvolle marketingcampagne in 2020

Op zich is plasticfolie inzamelen eenvoudiger dan vaak gedacht wordt. Sensibiliseren blijft de boodschap. Om het inzamelen te stimuleren, lanceerde Valipac in september 2020 een marketingcampagne met ‘sorteercoaches’, gericht op meer dan 17.000 bedrijven die nog geen plasticfolie sorteerden. Met succes! Na een maand gaf 64% van de bedrijven aan overtuigd te zijn over het gebruik van inzamelzakken voor het sorteren van plasticfolie en dat zij dit ook in de toekomst zullen blijven doen.

Uitdaging 2: weten waar ons afval belandt

Dankzij contracten met traders en de samenwerking met aangesloten ophalers heeft Valipac een enorme sprong kunnen maken wat traceerbaarheid betreft.

90% van het bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval is getraceerd

In 2020 heeft Valipac met 8 grote traders een overeenkomst gesloten. Op basis van de input van de ophalers en nu ook de traders kan 90% van de recyclagemarkt van bedrijfsmatig plastic verpakkingsafval perfect getraceerd worden!

Uitdaging 3: naar meer lokale recyclage

Vandaag wordt 42% van de bedrijfsmatige plastic verpakkingen binnen de Europese Unie gerecycleerd. Geëxporteerd afval naar Europese fabrieken halen, is een doel dat Valipac op middellange termijn wil realiseren en waarvoor ze vandaag al de koers uitstippelt.

Kleinere stromen bedrijfsmatige plastic verpakkingen krijgen meer aandacht

Naast PE-folies en -hoezen zijn er ook andere, kleine stromen bedrijfsmatige plastic verpakkingen die vaak niét de weg naar recyclage vinden. Valipac geeft ook dié stromen de nodige aandacht:

  • Via de Plastics Go Green and Circular Challenge, een initiatief om start-ups en kmo’s aan te moedigen tot innovatie op vlak van circulaire economie en plastic, werd een project rond de inzameling van PP-emmers die in de voedingssector gebruikt worden, geselecteerd. Het bedrijf achter dit project krijgt de nodige technische ondersteuning van Valipac.
  • Samen met Recostrap en Ikea organiseert Valipac de inzameling van plastic spanbanden bij de Belgische distributiecentra van Ikea om ze bij Recostrap te recycleren tot nieuwe spanbanden.
  • Valipac helpt Abriso-Jiffy en NMC, twee Belgische producenten van ePE verpakkingen, bij het opzetten van een retoursysteem. Geëxpandeerd polyethyleen (ePE) verpakkingen worden vooral gebruikt als bescherming van alles wat fragiel of breekbaar is, denk bv. aan computer- en andere schermen, glazen en ruiten. Volvo en Audi waren meteen voor dit project te vinden. Na evaluatie van de eerste testen zal onderzocht worden hoe het project kan worden uitgerold naar een volwaardig retoursysteem.

Uitdaging 4: recycleerbaarheid & circulariteit stimuleren

In 2020 werd er verder ingezet op innovatieve circulaire projecten. Het doel? Binnen Europa meer vraag naar recyclaat creëren.

Circulaire krimpfolie werkt inspirerend

In 2019 werd al een circulaire krimpfolie op punt gesteld, die voor de helft uit recyclaat bestaat. Dit bracht in 2020 een aantal andere initiatieven op gang:

  • Coeck Betonfabriek test, in samenwerking met Bouwpunt en Adimat, het gebruik van gerecycleerde grondstofzakken (zand, cement, grind).
  • Bij Saint-Gobain Autover wordt voortaan beschermingsfolie voor autoruiten gebruikt dat uit 50% recyclaat bestaat.
  • Er wordt gewerkt aan een stretchfilm met 25% gerecycleerd materiaal. Op zich al een mooie vooruitgang, als je weet dat er in België jaarlijks zo’n 40.000 ton aan stretchfolie wordt gebruikt. Deelnemers aan dit project zijn o.a. Mima Films, Colruyt en Reynaers Aluminium. Ook FNAC en Vandenborre hebben inmiddels interesse getoond.

Wat het gebruik van inkten betreft, onderzoekt Valipac de mogelijkheid om de bedrukking op PE-folie te vervangen door het printen op andere dragers. Hierdoor behoudt de PE-folie zijn waarde en kan hij gerecycleerd worden. Een andere piste is het beperken van de hoeveelheid inkt zodat een circulaire grijze film kan ontwikkeld worden.

Valipac jaarverslag 2020

Wil je graag het hele Valipac jaarverslag 2020 lezen? Bekijk het hier online of download het hier als pdf.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Valipac

Meer weten?

Valipac

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Valipac
  • Koningin Astridlaan 59 a
    1780 Wemmel
  • +32 (0)2 456 83 10

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials