Veiligheidscoördinatie op je werf: voor de veiligheid van alle betrokkenen

Op een bouwwerf komen er heel wat verschillende werkzaamheden, bedrijven en risico’s aan bod. Naast je doel om de bouwwerken zo snel mogelijk af te werken, wil je natuurlijk ook de veiligheid van alle betrokken partijen garanderen. Reken daarom op een goede veiligheidscoördinatie.

De rol van een veiligheidscoördinator

De veiligheidscoördinatie gebeurt door een gespecialiseerd coördinator. Deze is betrokken bij het volledige bouwproces. Vanaf het tekenen van de bouwplannen kan hij of zij erop toezien dat de werken veilig uitgevoerd zullen worden. Als de eerste bouwwerkzaamheden van start gaan, houdt de veiligheidscoördinator op regelmatige tijdstippen toezicht. Vervolgens maakt hij of zij een verslag van het bezoek.

In dat verslag bepaalt de veiligheidscoördinator een aantal richtlijnen die een veilige omgeving van de bouwwerf garanderen. Alle betrokken partijen moeten deze veiligheidsrichtlijnen nauw opvolgen. Zo garanderen ze samen de veiligheid op de werf.

Tijdens de bouwwerken kijkt de coördinator erop toe of alle richtlijnen correct opgevolgd worden. Na de werken stelt de veiligheidscoördinator een postinterventiedossier op. Dit omvat alle bouwplannen, documenten en akten van het bouwproject, net als alle verslagen van de veiligheidscoördinator.

Wanneer schakel je een veiligheidscoördinator in?

Wil je als aannemer een veilige omgeving voor alle betrokken partijen, dan doe je er goed schakel je best een specialist in voor veiligheidscoördinatie. Dit is bovendien verplicht wanneer meer dan één aannemer op de werf aan de slag is. In dat geval wordt de veiligheidscoördinator aangesteld door de bouwheer van het project.

OCB & veiligheidscoördinatie

Voor een vlotte vooruitgang van je bouwproject zijn efficiënte communicatie en veiligheid van groot belang. Maar misschien ligt je focus als aannemer wel meer bij andere werkzaamheden met betrekking tot het bouwproject. Om die reden heeft ieder bouwteam baat bij een goede veiligheidscoördinatie. Maar waar vind je de juiste specialist?

Voor professionele veiligheidscoördinatie kun je terecht bij het erkend controleorganisme OCB. De veiligheidscoördinatoren van het keuringsorganisme zijn stuk voor stuk experts in hun vak.

Bovendien beschouwt OCB de veiligheid van een bouwteam als hun zorg. Zo hoef jij je geen zorgen te maken over de veiligheid van de betrokkenen op de werf en kun je je concentreren op andere zaken. OCB biedt veiligheidscoördinatie op particuliere bouwwerven en grote of industriële projecten.

Op zoek naar een professionele veiligheidscoördinator voor je bouwwerf? Neem dan contact op met OCB via onderstaand invulformulier.

Lees meer:

OCB, een keuringsorganisme met een hart voor de samenleving: 3 MVO-initiatieven in de kijker

Waarom je OCB moet kiezen voor controles en keuringen in je bedrijf?

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en OCB

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • OCB
  • Koningin Astridlaan 60
    2550 Kontich
  • 0800/13 890

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials