banner-horitzontal.jpg

“We zien in West-Europese landen een explosie aan alternatieve financierders”

Financieel expert Diederik Werdmölder van Card Advance werkte in de Verenigde Staten toen in 2008 de bankencrisis uitbrak. Van nabij heeft hij de financiële wereld zien evolueren. Hij zag alternatieve financiering ontstaan, onder de vorm van crowdfunding, crowdlending,… en in de Angelsaksische wereld ontwikkelde zich ook een innovatieve vorm van zakelijke financiering, een concept dat hij zelf zo’n vier en een half jaar geleden in continentaal Europa introduceerde.

Nieuwe vorm van bedrijfsfinanciering

Diederik Werdmölder: “Door de crisis zijn de toezichthouders een flink stuk strenger geworden. Ze hebben allerhande regels uitgevaardigd om ervoor te zorgen dat zulke zware recessie zich geen tweede keer kan ontwikkelen. De traditionele banken krijgen het daardoor wel heel moeilijk. Compliance managers moeten voortdurend allerhande rapporten opmaken ten behoeve van de overheid. Dat zijn werkzaamheden die de kosten van de bank doen toenemen, zonder dat ze iets opbrengen. Het gevolg is dat klassieke banken zo efficiënt mogelijk willen werken en vooral grote bedragen willen financieren.”

Diederik Werdmölder legt dit verder uit.

“Als je een kredietaanvraag van 5 miljoen euro moet beoordelen, dat vergt dit bij wijze van spreken eenzelfde inspanning dan een kredietaanvraag van 5.000 euro, waarbij veel minder te verdienen valt. De traditionele banken maken  de keuze om geen kleine kredieten meer toe te kennen.”

Andere financiële spelers komen op de markt

 Deze evolutie opent de markt voor andere spelers. “Met name voor financierders die veel meer lean and mean werken, heel efficiënt, zonder dat zij grote bankgebouwen moeten onderhouden en zonder dat zij veel personeel in dienst moeten hebben. Zij kunnen kleinere kredieten wel efficiënt en rendabel in de markt zetten.”

Zelf introduceerde Diederik Werdmölder in Nederland PIN Voorschot. Hij is nu met hetzelfde concept onder de naam Card Advance ook actief in Vlaanderen.

Voorschot op je omzet

Card Advance is een alternatieve financiering waarbij je als kleine kmo’er, handelaar, winkelier, horeca-uitbater,… een voorschot ontvangt op je omzet. Je kan een zakelijke lening aangaan van 2.000 tot 50.000 euro, die je op een termijn van 3 tot 6 maanden terugbetaalt door een vast percentage dat automatisch afgehouden wordt van de betalingen via je betaalautomaat.

Diederik Werdmölder: “In de Verenigde Staten kwam dit concept op de markt als Merchant Cash Advance. Het komt erop neer dat  transacties via de betaalautomaat gesplitst worden in twee geldstromen. Onder het Angelsaksisch recht kwalificeert het concept zich trouwens niet als een lening, maar als een koop/verkoop transactie. De toekomstige inkomstenstroom wordt door Merchant Cash Advance aangekocht. Door deze juridische vorm staat dit in Amerika niet onder toezicht. Ook in continentaal Europa werden PIN Voorschot en Card Advance gestructureerd als een koop/verkoop, maar in feite gaat het om een lening.”

Explosie aan alternatieve financiering in buurlanden

In de ons omliggende landen komen er steeds meer alternatieve financierders op de markt: crowdfunding, crowdlending, factoring, leasing,…

Lees ook: Waarom kiezen voor alternatieve financiering?

“In België is het aanbod aan nieuwe vormen van zakelijke financiering nog niet zo explosief aan het groeien. Een reden daarvoor zie ik in het aantal banken dat hier nog actief is. In Nederland hebben we maar een drietal grote banken en nog enkele kleinere, terwijl er in België veel meer banken actief zijn, waardoor ze meer bereid blijven om ook kmo’s te financieren. Toch is er een duidelijke trend waarneembaar dat ook hier banken liever met grote jongens zaken doen, dan met de frituur om de hoek.”

Laagdrempelig en eenvoudig

Alternatieve financiering via Card Advance is heel laagdrempelig en eenvoudig. Je bezorgt je banktransacties van de laatste 12 maanden aan Card Advance en je spreekt een vast aflossingspercentage af.

Je betaalt enkel een premie, waarin de rente inbegrepen is. Card Advance rekent geen dossierkosten en geen transactiekosten en neemt geen zekerheden. Het geleende bedrag staat heel snel op je rekening. Betaal je sneller terug dan afgesproken? Dan krijg je een deel van de premie terug.

Lees ook

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Card Advance

Meer weten?

Card Advance

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Card Advance

Ook interessant

Interessante bedrijven