Wat is de toegevoegde waarde van crowdfunding of business angels voor kmo’s?

Finance
man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt

Wanneer kmo’s op zoek gaan naar kapitaal voor hun projecten, kunnen ze gebruik maken van crowdfunding. Dit is een innovatieve en alternatieve manier om financiële middelen te verwerven. Start-ups en groeibedrijven kunnen dan weer een beroep doen op business angels om hen te ondersteunen en stimuleren.

Op de website van de FOD Economie vind je niet alleen tekst en uitleg over jouw rechten wanneer je als kmo een krediet aanvraagt. Ook de alternatieve manieren om kapitaal op te halen, zoals crowdfunding en business angels worden vermeld.

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatieve financieringsmethode, waarbij een onderneming kapitaal inzamelt bij een grote groep mensen. In de meeste gevallen gebeurt dit via een onlineplatform, waar je in contact treedt met potentiële investeerders, de zogenaamde backers. De ondernemer maakt zijn bedrijfsconcept en financieringsbehoeften bekend. Afhankelijk van de gekozen formule ontvangen de backers in ruil beloningen, aandelen of leningen.

Hoe werkt crowdfunding voor kmo's?

Verschillende stakeholders plukken de vruchten van crowdfunding. De ondernemers krijgen toegang tot financiering, zonder afhankelijk te zijn van traditionele kredietverleners zoals banken. De investeerders kunnen op hun beurt hun kapitaal diversifiëren en in contact komen met opkomende bedrijven. Er staan verschillende crowdfundingmodellen ter beschikking van kmo’s, zoals donaties, beloningen, leningen en aandelenverkoop.

  • donaties: de backers ontvangen niets in ruil
  • beloningen: de backers worden beloond met producten of diensten
  • leningen: het aantrekken van geld als lening met terugbetalingsvoorwaarden
  • aandelen: de investeerders krijgen aandelen in ruil voor financiering

Is crowdfunding interessant voor kmo’s?

Naast een financiering zonder de mogelijke belemmeringen van bankleningen, kan je crowdfunding ook zien als een vorm van marktwaardering. Je kan namelijk meten hoeveel interesse er bestaat voor jouw producten of diensten. Door de backers te betrekken bij het succes van jouw kmo, bouw je bovendien een community van loyale supporters/klanten uit. Dankzij de verschillende modellen kan je ten slotte flexibel de formule kiezen op maat van jouw specifieke behoeften.

Wie of wat zijn business angels?

Innovatie is key voor het succes en de groei van kmo’s. Maar zeker voor jonge of kleinschalige ondernemingen loopt het vinden van financiële middelen niet altijd van een leien dakje. Eén van de opties is een beroep doen op business angels. Deze particuliere investeerders verstrekken kapitaal en expertise aan startende ondernemingen. In ruil vragen ze een aandeel in de onderneming. Hun voornaamste troef is dat ze daarnaast ook hun waardevolle ervaring, knowhow en netwerken inbrengen. Waar traditionele investeerders zich beperken tot een financiële injectie, treden de angels tevens op als mentoren, die de bedrijfsleiding begeleiden en adviseren.

Waarom doen ze het?

Het gaat de business angels dus niet louter om het financiële rendement. Ze zijn persoonlijk betrokken, willen bijdragen aan het succes van jonge ondernemingen, innovatie en economische groei stimuleren. Hun ondernemerservaring kan van goudwaarde zijn voor een kmo. Denk aan hulp bij de strategische besluitvorming, het ontwikkelen van bedrijfsplannen, het opzetten van operationele structuren en het introduceren van waardevolle connecties binnen hun netwerk. Het zijn geen traditionele investeerders, maar eerder partners in het bedrijf. In die zin leveren ze een belangrijke bijdrage aan de groei en de veerkracht.

Wil je meer vernemen over crowdfunding. Interesse in alternatieve financieringsvormen voor kmo’s? Zoek je informatie en tools om je te ondersteunen bij je kredietaanvragen? Raadpleeg dan de website van de FOD Economie. Daar staan, naast gedetailleerde informatie over de rechten van kmo’s bij een kredietaanvraag, ook nog diverse formules voor kmo-financiering beschreven.

Meer lezen over dit onderwerp?

Kmo-financiering? Raadpleeg eerst de info van de FOD Economie
Welke financieringsmogelijkheden bestaan er voor kmo’s?

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials