Hoe flexi-jobbers aanwerven en verzekeren?

Een druk jaar voor de boeg? Een groot project verkocht dat je niet rond krijgt met je vaste personeelsploeg? Dan kun je een beroep doen op tijdelijke werkkrachten zoals interimmers of flexi-jobbers. De indienstneming van een tijdelijk werkkracht via een flexi-job bespreek je best met je verzekeraar. Wij leggen uit waarom.

Arbeidsovereenkomsten flexi-jobbers

Een flexi-job is normaal gezien goedkoper dan een interim-contract. Anderzijds is een flexi-job slechts mogelijk wanneer aan bepaalde voorwaarden voldaan is. Flexi-jobs worden vaak gebruikt voor relatief ongeschoolde activiteiten zoals in de horeca of de verkoop. Om een flexi-jobber te vinden publiceer je een vacature om de juiste kandidaat te vinden. Gevonden? Dan heb je de keuze tussen twee contractvormen:

  1. De schriftelijke arbeidsovereenkomst: deze vermeldt het type activiteit, de uren (die flexibel kunnen zijn) en het salaris, meestal in de vorm van een uurloon. Het is een arbeidsovereenkomst die voor een bepaalde tijd of voor een duidelijk omschreven baan wordt opgesteld.
  2. De mondelinge arbeidsovereenkomst: mogelijk op voorwaarde dat de werkgever een Dimona-verklaring aflegt. Dimona staat voor “Déclaration IMmédiate - ONmiddellijke Aangifte”; dit betekent het onmiddellijke doorgeven van de aanwerving aan de RSZ. Belangrijk: dit moet gebeuren voor de effectieve indiensttreding. Houd er rekening mee dat de werkgever beperkt is tot één Dimona-aangifte per dag en per persoon.

Na ondertekening (schriftelijk) of aanvaarding (mondeling) van het contract kan de flexi-jobber aan de slag.

Wat verandert dit voor mijn verzekering?

Een extra kracht in dienst nemen heeft een impact op je verzekeringen Arbeidsongevallen en BA Onderneming. Als je een flexi-jobber wil aanwerven, moet je daarom je verzekeraar op de hoogte brengen voor hij of zij de job aanvat. De verzekeraar zorgt er dan voor dat de nieuwe werknemer mee verzekerd wordt in de polissen. Het effect op de premies is doorgaans gering gezien een flexi-jobber een beperkt aantal uren presteert. Indien het aantal gepresteerde uren hoger zou uitvallen, dient zowel de arbeidsovereenkomst als de verzekering opnieuw aangepast te worden.

Ben je op zoek naar een verzekeraar die hierin meedenkt met jou? Dan is verzekeraar DVV een goede optie, gezien zij over een ruime expertise en vlotte service beschikken.  

Voorwaarden flexi-jobs

Zoals aangegeven zijn flexi-jobs slechts mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Enkel gepensioneerden en werknemers die 4/5 werken kunnen als flexi-jobber een aanvullende activiteit uitoefenen. Werklozen en mensen met een parttime job (minder dan 4/5de) komen dus niet in aanmerking. Personen die al actief zijn in jouw onderneming zijn eveneens uitgesloten. Flexi-jobs zijn tenslotte ook beperkt tot specifieke sectoren zoals horeca, verkoop en schoonheidssalons met specifieke paritaire comités.

DVV helpt je graag om je flexi-jobbers correct te verzekeren. Vul onderstaand formulier en ontdek onze vlekkeloze service.

Meer lezen

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DVV Verzekeringen

Meer weten?

Dvv verzekeringen logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DVV Verzekeringen

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials