Opstarten in Frankrijk? Laat je adviseren door Vandelanotte

Veel Vlaamse bedrijven zetten hun eerste stappen op de buitenlandse markt met een verkoper bij onze zuiderburen. Toch komt er heel wat kijken bij een opstart in Frankrijk. Stephanie Vanmarcke en Lieven Goossens van Vandelanotte leggen uit wat de mogelijkheden zijn en waar je op moet letten.

Partner voor ondernemers met ambities in Frankrijk

Vandelanotte is al 70 jaar lang dé partner voor ondernemers met ambities in België en het buitenland.

Stephanie Vanmarcke: “We begeleiden al langer ondernemingen bij hun opstart in Frankrijk. Daarom openden we 3 jaar geleden een Frans kantoor waar ondertussen 2 medewerkers in dienst zijn. Vanuit België zetten Lieven en ik samen met ons team van Vandelanotte International onze sociaaljuridische en fiscale expertise in voor Belgische bedrijven die de Franse markt willen ontdekken.”

Een opstart in Frankrijk: wat zijn de mogelijkheden?

De doelstellingen van bedrijven verschillen en daarmee ook de manier waarop ze een opstart in Frankijk realiseren.

Lieven Goossens: “We zijn er voor bedrijven in alle sectoren ongeacht hun ambitie. Een bedrijf dat een eerste verkenning van de Franse markt wil doen, heeft andere noden dan een onderneming die echt een vestiging in Frankrijk wil openen.

We vertrekken steeds vanuit een analyse van de verwachtingen en doelstellingen van onze klanten. Jouw producten of diensten op de Franse markt brengen kan je op verschillende manieren doen.

Ten eerste kan je werken met een handelsagent die op zelfstandige basis je producten of diensten aan de man brengt. Dit is dit een laagdrempelige wijze om een opstart in Frankrijk te organiseren. Als je op deze manier werkt, kan je op enkele weken tijd opstarten.

Je kan ook een eigen werknemer aanwerven met het statuut van Voyageur, Représentant et Placier (VRP). De VRP is vergelijkbaar met de Belgische handelsvertegenwoordiger, maar met het verschil dat het hier gaat om een typisch Frans statuut. De kost hiervan is lager dan die van een werknemer omdat een groot deel van het loon uit commissie bestaat.

Een derde optie is het aanwerven van een eigen werknemer. Hier staan grotere kosten en meer verplichtingen tegenover maar je hebt wél een grotere gezagsuitoefening.”

Stephanie Vanmarcke: “Wij brengen al onze klanten met de juiste partners en financiële instellingen in contact zodat zij in de best mogelijke omstandigheden hun buitenlands avontuur kunnen starten.”

Het fiscale luik van een opstart in Frankrijk

Een opstart in Frankrijk brengt ook fiscale verplichtingen met zich mee. Recent veranderde de fiscale regelgeving voor bedrijven die actief zijn in het buitenland. Stephanie Vanmarcke licht toe.

“Tot voor kort kon een onderneming zich organiseren zodat de aanwezigheid in Frankrijk geen taxatie met zich meebracht door er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de verkoper geen handtekeningbevoegdheid had. Nu is dat anders. Als je vandaag een verkoper hebt die bijdraagt aan de verkopen in Frankrijk, dan creëer je daar ook fiscale en boekhoudkundige verplichtingen en zal je getaxeerd worden op de winsten in Frankrijk.”

Waarom kiezen voor Vandelanotte?

Als je kiest voor Vandelanotte begin je met een voorsprong aan je buitenlands avontuur, benadrukt Stephanie.

“Omdat we in Frankrijk en in België gevestigd zijn, zijn we de perfecte partner voor ondernemingen met ambities over de grens. Bovendien bieden we zeer kwalitatieve diensten aan een concurrentiële prijs vergeleken met de grote spelers in de sector.”

Wil je je verder informeren bij een expert van Vandelanotte? Neem dan meteen contact op via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Vandelanotte

Meer weten?

Logo Vandelanotte

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Vandelanotte

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials