Streep door bedrijfsovername door de hoge rente en inflatie?

Lage rente en inflatie zijn verleden tijd, zoveel is duidelijk. Hebben de stijging in inflatie en rente ook een grote invloed op de overnamemarkt? En zo ja: op welk vlak?

De invloed van macro-economische tendensen

De oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de stijgende inflatie en de centrale banken die de rentevoeten optrekken. Het valt niet te ontkennen dat er de laatste tijd heel wat onzekerheden spelen die invloed hebben op vlak van M&A. Een streep door élke bedrijfsovername? Dat nu ook weer niet, maar het aantal transacties en de waarde per kwartaal daalde in de tweede helft van 2022 en die trend heeft zich in 2023 alvast voortgezet. Er blijft een vertraging in het aantal en de grootteorde van de transacties.

Dealmakers ervaart wél een groot verschil als je een kmo vergelijkt met een grote multinational. Een grote multinational gaat heel hard naar die grote macro-economische tendensen kijken. Ben je daarentegen bedrijfsleider van een kmo? Dan wordt een beslissing richting bedrijfsovername eerder bepaald door de micro-economische omstandigheden, oftewel je persoonlijk leven. Dit verschil dat Dealmakers al jarenlang ervaart, werd ook bevestigd door een studie die werd gedaan door Vlerick Business School.

Het financieel effect bij een bedrijfsovername

Op de vraag of er dan géén effect is bij een bedrijfsovername van een kmo, geeft Philippe Craninx van Dealmakers een duidelijk antwoord:

“Dat nu ook weer niet, maar het aantal transacties en de beslissing om een bedrijf te verkopen hangt daar niet van af. Een effect waar we niet onderuit kunnen, is dat de rentevoet hoger is en de banken meer terughoudend zijn in het toekennen van krediet. Het gevolg van de stijgende rente is dat je minder kan lenen met dezelfde terugbetalingscapaciteit. Komt daarbij dat je door de risico-aversie van de bank minder zal kunnen lenen. De kopers hebben dus iets meer moeite om de zaak financieel rond te krijgen en zullen wellicht ook een wat lagere prijs betalen.”

Technieken om dit effect te counteren

Om dit financieel effect op een bedrijfsovername te counteren kan je gebruik maken van een aantal technieken. Philippe Craninx legt uit:

“In het onderhandelingsproces lossen wij dat op door met een aantal technieken de brug te slaan tussen wat de koper wil betalen en de verkoper wil ontvangen. Denk aan de earn-out en de vendor loan. Bij de earn-out gaat het om een uitgestelde betaling gekoppeld aan prestaties of resultaten in de toekomst. De vendor loan is een uitgestelde betaling zonder meer.”

Wil je dat jouw bedrijfsovername in goede banen wordt geleid door de experts van Dealmakers? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials