anr-banner.gif

Hoe is het gesteld met de ICT-sector?

De toekomst van de ICT-sector wereldwijd ziet er goed uit. Tijdens de pandemie en de daarmee gepaard gaande lockdowns was er qua productie en verkoop een sterke groei en meer winst. Dit dankzij een stijging in thuiswerk, e-learning en e-commerce. Die groei blijft zich getemperd voortzetten. Toch liggen er ook enkele risico’s op de loer.

ICT-sector doet het goed

Het Atradius-rapport van juni 2022, ‘Industry Trends: Information and Communication Technology’ (ICT) zoomt in op de prestaties van de ICT-sector en tekent positieve en negatieve aspecten op.

Mooie mondiale groeicijfers werden vastgesteld voor de subsectoren:

  • 10,4% voor telecommunicatie
  • 4,2% voor computers
  • maar liefst 19,6% voor elektronische componenten

Uiteraard zijn er landelijke verschillen, maar in alle ICT-markten kan men spreken van een goede positie met mooie winstmarges.

Internationale inspanningen

Wat de ICT-sector betreft, focussen de VS en EU op chips, een belangrijk onderdeel dat nodig is in zowel computers als elektrische wagens:

  • VS: Ze willen de binnenlandse halfgeleiderproductie (halfgeleiders zijn een belangrijk onderdeel in de chipproductie) boosten door het aannemen van een ‘Chips Act’.
  • EU: Er wordt 45 miljard euro geïnvesteerd in chipgerelateerde O&O, productie en infrastructuur.

China heeft digitale transformatie als een belangrijke economische doelstelling. Onder andere wat halfgeleiders betreft willen ze hun wereldwijde concurrentiepositie versterken.

Risico’s in de ICT-sector

  • Levering halfgeleiders

Oekraïne is de grootste producent wereldwijd van neon van halfgeleiderkwaliteit. Het spreekt voor zich dat de oorlog daar een negatieve invloed heeft op hun productie.

In Taiwan zijn er momenteel geopolitieke spanningen. Aangezien Taiwan aan de top staat van de halfgeleiderindustrie kan elke escalatie hier een grote wereldwijde impact hebben op het aanbod van chipverbruikende ICT-segmenten.

  • Stijgende inflatie en rente

Dat de koopkracht onder druk staat door de stijgende inflatie is alom bekend. Dit Dit heeft ook gevolgen voor de ICT-sector. Aankopen qua elektronica en hightechproducten kunnen hierdoor gaan dalen. Ook de stijgende rentevoeten hebben een negatieve impact, dit zowel bij consumenten als bij ICT-investeringen door beleggers.

  • Geopolitieke spanningen

De VS wil de productie van halfgeleiders in handen houden door specifieke regelgevingen op te leggen. Ook kan een escalatie van de spanningen in de Straat van Taiwan de levering van halfgeleiders zwaar verstoren wat een grote impact kan hebben op verschillende industrieën wereldwijd.

Weer weten?

Lees je graag een handig rapport over de ICT-sector om snel een helder beeld van de economische vooruitzichten van 12 verschillende markten te krijgen? Download dan het volledige rapport ‘Industry Trends: Information and Communication Technology’ van Atradius.

Dit rapport geeft je inzicht in de huidige en toekomstige toestand van de belangrijkste ICT-producenten en -consumenten wereldwijd en geeft een algemene kredietrisicobeoordeling. Zo ben je helemaal mee.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials