Versie 3 B-Close.gif
Denied party screening

Weet met wie je zaken mag doen: screen je handelspartners

Overheden en internationale organisaties houden ‘zwarte lijsten’ bij van personen, organisaties en landen waarmee het om uiteenlopende redenen verboden is om handel te drijven of waarvoor sancties of beperkingen gelden. Als je zakendoet met iemand van op zo’n zwarte lijst, kun je berispt of bestraft worden, maar breng je ook het imago van je bedrijf schade toe. Elk bedrijf moet zelf de nodige screenings uitvoeren om na te gaan of de tegenpartij op een blacklist staat. Maar hoe begin je aan die zogenaamde ‘Denied party screening’?

Wat je zelf doet, doe je niet altijd beter

Zelf de lijsten overlopen? Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, want in onze snel bewegende wereld zijn er diverse blacklists in omloop. Zelf het overzicht houden over alle lijsten, is een tijdrovende opgave. Bovendien bestaat het risico dat je toevallig net die ene lijst over het hoofd zag waarop je potentiële handelspartner vermeld staat.

Gespecialiseerde oplossingen voor Denied and Restricted Party Screening

Gelukkig zijn er eenvoudigere en meer doeltreffende oplossingen om aan DPS te doen. Als specialist in logistieke software ontwikkelde Descartes diverse systemen voor Denied Party Screening. “DPS is een hot topic, dat meer en meer gaat beginnen spelen,” weet Nick Neesen van Descartes. “Om het bedrijven die exporteren makkelijker te maken, hebben we een oplossing ontwikkeld die alle zwarte lijsten bundelt.” Op basis van een search tool kun je de verschillende lijsten doorzoeken om na te gaan of er verboden, beperkingen of handelssancties gelden voor je potentiële relatie. Mogelijke redenen voor een handelsverbod of -beperking is het feit dat een persoon of bedrijf voorkomt op één van die lijsten, een handelsembargo is opgelegd of het gaat over militaire/dual-use-gevoelige goederen.

DPS geldt niet alleen voor je afnemers, maar voor alle partijen waarmee je zakendoet. Je moet dus ook nagaan of je leveranciers, contractors en onderaannemingen niet op een zwarte lijst staan. “Zo’n screeningproces kan een criterium zijn om een AEO-certificaat te behalen,” weet Nick.

Beperk de risico’s voor je onderneming

Door Descartes in te schakelen als partner voor DPS, beperk je de risico’s voor je onderneming en win je tijd. “Je doorzoekt lijsten wereldwijd. Alles is beschikbaar in één tool. Je kunt ad hoc manueel screenen in een webapp, maar je kunt DPS ook integreren in je backendsysteem of ERP. Zodra een klant een boeking plaatst, gebeurt de screening automatisch. Bovendien zorgt Descartes DPS voor complete logging en tracking. Mocht je ooit controle krijgen, kun je dus aantonen dat je een bepaalde partij effectief gescreend hebt.”

Descartes heeft diverse DPS-oplossingen. Afhankelijk van je noden, kun je verschillende pakketten met lijsten doorzoeken en laten integreren in je bedrijfssystemen (ERP, CRM of GTM).

Internationaal zakendoen met een gerust gemoed? Schakel Descartes in om je DPS efficiënter te laten verlopen!

Lees ook

 

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Descartes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Descartes

Ook interessant

Bekijk de socials