Versie 3 B-Close.gif

Generix Collaborative Replenishment optimaliseert de bevoorradingsprestaties

Logistiek

In de nasleep van de pandemie en het conflict in Oost-Europa, kampten heel wat bedrijven met bevoorradingsproblemen. Generix Group ontwikkelde een tool op maat van de logistieke spelers die met vragen zitten rond het voorraadbeheer bij hun retailers: GCR, of voluit Generix Collaborative Replenishment.

Bekijk de video over de voordelen van GCR

Anno 2023 stellen consumenten hoge eisen en staan producenten en leveranciers onder constante druk. Dit alles heeft ook een impact op de bevoorradingsketen, die voor zichzelf een rol van waardecreatie weggelegd ziet. Flexibiliteit, intelligentie, verbondenheid en samenwerking vormen hier de sleutelwoorden. Collaboratieve bevoorrading (collaborative replenishment) is één van de antwoorden.

Wat is collaborative replenishment?

Het principe van collaborative replenishment (ook wel VMI of Vendor Managed Inventory genoemd) is eenvoudig: als producent of leverancier beheer je de voorraden van de verkooppunten die jouw producten verdelen. Je zorgt er met andere woorden voor dat jouw producten in de juiste volumes op het juiste moment en tegen de beste kostprijs op de juiste plaats terechtkomen. Zo slaag je erin de stockniveaus te beperken en tegelijk de servicelevels te verbeteren. Twee vliegen in 1 klap!

De handelsrelatie 180° omgedraaid

Collaborative Replenishment vertrekt vanuit een nieuwe (vertrouwens)relatie tussen leverancier en retailer. Vroeger maakten beide partijen aan het begin van de handelsrelatie afspraken over de leveringsvolumes. Maar de organisatie van verkooppunten wordt steeds complexer en zij focussen liever op het corebusiness. Tegen die achtergrond is het niet meer dan logisch dat de leverancier het voorraadbeheer bij de klant voor zijn rekening neemt en instaat voor de tijdige verzending. Speciaal met dit doel voor ogen ontwikkelde Generix de Collaborative Replenishment-tool.

GCR in een notendop

Generix Collaborative Replenishment ondersteunt de verschillende samenwerkingsmodellen op de markt en is gebaseerd op een intuïtieve interface met dashboards. De SaaS-oplossing maakt gebruik van de technologische innovaties als de cloud, mobiliteit, big data, analysetools, robotisering van operaties en (weldra) Artificiële Intelligentie. GCR is bijzonder performant op het gebied van veiligheid, privacy, schaalbaarheid en beschikbaarheid.

De operationele pluspunten van GCR

  • Voorraadberekening op basis van actuele data
  • Lagere opslagkosten (30 tot 50% minder stock)
  • Kortere omlooptijden
  • Snellere respons (promotieacties, seizoenspieken…)
  • Optimalisering transport met 15% minder kosten
  • Omzetstijging 2 tot 3%
  • Servicelevels en klantentrouw + 25%
  • Vrijwel geen backorders, retours en geschillen meer

Bekijk de video over de ervaringen van AB Inbev met Generix CR

Interesse in collaboratief voorraadbeheer en de performante GCR-oplossing van Generix? Aarzel niet en neem contact met ons op.

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials