Versie 3 B-Close.gif

Volautomatisch hoogbouwmagazijn in Kruisem is het grootste ter wereld

Logistiek

Op zijn site in Kruisem bouwt warehousing- en distributiespecialist Dematra een volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. Dit technisch huzarenstukje gaat gepaard met een investering van 50 miljoen euro. Tegen het voorjaar van 2023 moet het operationeel zijn.

Verdubbeling opslagcapaciteit

Dematra is gespecialiseerd in de opslag en distributie van food en non-food producten. Het beschikt in België over vier magazijnen met een totale capaciteit van 80.000 pallets. Met de bouw van het nieuwe geconditioneerde palletmagazijn voor hoofdzakelijk temperatuurgecontroleerde voeding wordt dat aantal in één klap verdubbeld.

Enkele cijfers:

  • Hoogte: 46 meter
  • Volledig volautomatische in-, uit- en opslag van pallets met palletshuttles
  • Opslag van voeding onder geconditioneerde temperaturen
  • Creëert werk voor 42 voltijdse medewerkers

Technisch hoogstandje

Het gebouw, opgetrokken door Alheembouw is een technisch én duurzaam hoogstandje. De hoogbouw van 46 meter neemt relatief weinig grondoppervlakte in. Een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De hoogte en grote opslagdichtheid stelden de leverancier van de rekken en de shuttles voor een uitdaging. Het bedrijf ontwierp daarom een compact, uiterst stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles. Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 meter volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen horizontaal en verticaal verplaatsen. Het innovatieve systeem werkt zeer efficiënt en is bijzonder schaalbaar. Afhankelijk van het volume kunnen eenvoudig extra shuttles worden toegevoegd. Ceratec nam het verticaal transport voor zijn rekening en Stow het horizontaal transport. C&W Logistics tekende voor het warehousemanagementsysteem dat een optimaal gebruik van de palletplaatsen verzekert.

“Dit nieuwe hoogbouwmagazijn toont dat we als logistieke speler mee vooroplopen in onze sector. Dankzij deze schaalvergroting kunnen we nog sneller en flexibeler inspelen op de wensen van klanten. Die hebben steeds vaker nood aan betrouwbare lokale opslagcapaciteit om hun goederen just-in-time te leveren.” (Geert De Jaeger, CEO Dematra)

Meer werkgelegenheid in eigen streek

Het volautomatisch karakter van het magazijn biedt het voordeel dat Dematra in de huidige krappe arbeidsmarkt minder intensief op zoek moet naar technische profielen. Toch creëert dit nieuwe magazijn werkgelegenheid voor 42 voltijdse medewerkers. Hierdoor groeit het personeelsbestand van Dematra aan tot meer dan 200 werknemers.

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials