extralegaal voordeel: gsm of laptop

Werknemers extra motiveren met extralegale voordelen

Fiscaal recht

Je personeel fiscaal voordelig belonen

Bovenop het basisloon kan je je werknemers ook extralegale voordelen toekennen, fiscaalvriendelijke maatregelen die vaak een extra motivatie zijn voor je personeel.  

Maaltijdcheques

Het populairste extralegaal voordeel zijn de maaltijdcheques. Hierin vallen ook de maaltijdvergoedingen en het aanbod van de bedrijfsrestaurants onder.

Hospitalisatieverzekering

Een hospitalisatieverzekering is een aanvullende verzekering op de ziekteverzekering, die maar een beperkte tussenkomst voorziet.

Groepsverzekering

Via de groepsverzekering kunnen je werknemers een aanvullend pensioen opbouwen. De groepsverzekering behoort tot de tweede pijler van het Belgisch pensioenstelsel.

Ecocheques

Op ecocheques hoef je als werkgever geen belastingen of sociale lasten te betalen. Je werknemers kunnen er bepaalde ecologische producent en diensten mee aankopen. Welke producten en diensten dat zijn staan in een lijst, samengesteld door de Nationale Arbeidsraad. Ook andere waardebonnen horen in deze categorie thuis.

GSM of laptop

Je kan je werknemer ook een GSM (en een abonnement) of een laptop (en een internetabonnement) ter beschikking stellen. Sta je er privégebruik van doe, dan dient een voordeel in natura in hoofde van de werknemer worden verrekend.

Tegemoetkoming in woon-werkverkeer

Komen je werknemers met de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk, dan dien je tussen te komen in de pendelkosten, afhankelijk van het vervoersmiddel en van de sector. Voor werknemers die met de wagen komen, is er geen verplichte werkgeverstussenkomst, maar je kan daar zelf anders over beslissen en toch een vergoeding toekennen.

Telewerk

Je kan je werknemers ook aanbieden om thuis te werken, occasioneel, bijvoorbeeld wanneer de kinderen ziek zijn, of structureel, bijvoorbeeld een dag per week. Dit is niet zozeer een financieel extra legaal voordeel, maar wel een toezegging.

Bedrijfswagen

De bedrijfswagen met tankkaart blijft een populair extralegaal voordeel. Bij jongere werknemers is er een toenemende trend om te kiezen voor andere vervoersmiddelen.

Onkostenvergoeding

Maken je werknemers kosten? Dan kan je een kostenforfait toekennen zodat zij niet alle rekeningetjes en bonnetjes dienen bij te houden.

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Bekijk de socials