Gesplitste inschrijving: wat is het huidige standpunt van VLABEL?

Het standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (of kortweg VLABEL) rond gesplitste aankoop blijft hetzelfde. Het werd in november 2021 wel uitgebreid met de gesplitste inschrijving van effecten en geldbeleggingen (nr. 20067). We gaan dieper in op wat dit net inhoudt.

Wat is een gesplitste inschrijving?

Wat is een gesplitste inschrijving van effecten of geldbeleggingen exact? Pareto, specialist in vermogensbeheer en financiële planning, legt uit:

We spreken van een gesplitste inschrijving als je het vruchtgebruik ervan inschrijft op naam van de erflater en de blote eigendom op naam van de erfgenaam. Overlijdt de vruchtgebruiker? Dan moet de blote eigenaar erfbelasting betalen op de volle eigendom van die effecten of geldbeleggingen.

Hierop is er een uitzondering: Kan de blote eigenaar bewijzen dat de gesplitste inschrijving voor hem géén bedekte bevoordeling (=enkel voordelen voor hem zonder actieve bijdrage) door de vruchtgebruiker inhoudt? Dan is die erfbelasting niet verschuldigd.

Hoe kan je dit bewijzen? Door aan te tonen dat er sprake is van een schenking (al dan niet geregistreerd) vóór de gesplitste inschrijving.

Gaat men de effecten binnen een effectenportefeuille herbeleggen? Dan is het voor VLABEL voldoende om énkel voor de initiële gesplitste inschrijving het vermoeden van bedekte bevoordeling te weerleggen.

Wat met de opbrengsten?

  • De opbrengsten worden in volle eigendom uitgekeerd aan de vruchtgebruiker en daarna weer gesplitst ingeschreven: het weerlegbaar vermoeden van de bedekte bevoordeling geldt volgens VLABEL. Kan er worden aangetoond dat ze ervoor geschonken werden? Dan is er geen erfbelasting verschuldigd op de opbrengsten.
  • De opbrengsten worden geïncorporeerd in het gesplitst kapitaal: dan is er een verschil volgens VLABEL als het gaat om een maatschap (=vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid) of niet.

Maatschap of niet?

  • Geen activa van een maatschap: Er is volgens VLABEL sprake van een bedekte bevoordeling. Erfbelasting zal niet verschuldigd zijn als er kan bewezen worden dat er eerder een schenking was van de opbrengsten aan de blote eigenaar.
  • Wel activa van een maatschap: De algemene vergadering kan beslissen om opbrengsten al dan niet uit te keren. Worden de opbrengsten gereserveerd of in het vermogen van de maatschap geïncorporeerd? De niet-uitgekeerde opbrengst wordt dan niet als een nieuwe gesplitste inschrijving bekeken.

Als de algemene vergadering beslist om de opbrengsten te incorporeren, dan bekijkt VLABEL dit wel als een onrechtstreekse schenking. Wordt die schenking niet geregistreerd? Dan is de verdachte periode van toepassing en zal er toch erfbelasting moeten betaald worden op die geïncorporeerde opbrengsten als de vruchtgebruiker binnen de 3 jaar na die beslissing van de algemene vergadering overlijdt.

Wil je hier meer over weten of kan je de hulp van Pareto gebruiken rond een ander topic wat vermogensbeheer en financiële planning betreft? Vraag hier een gratis afspraak bij Pareto of vul onderstaand formulier in.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Pareto

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Pareto
  • “Stationsstraat 92
    1930 Zaventem
  • +32 (0)2 201 26 67

Ook interessant

Bekijk de socials