leaderboard bovenkant Ilse Jaques.jpg

Vlaamse climate tech koploper in strijd tegen klimaatverandering

Een van de topprioriteiten van Flanders Investment & Trade (FIT) is om Vlaamse technologie wereldwijd op de kaart te zetten en Vlaamse spelers te ondersteunen bij het internationaal vermarkten van hun innovaties. Daarvoor vertrouwt FIT op een wereldwijd netwerk van Science & Technology Offices. Daarin speelt klimaattechnologie een belangrijke rol. Vlaamse climate tech scheert wereldwijd immers hoge toppen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Europese toppers

Vlaanderen ademt onderzoek en technologie. Onze bedrijven staan aan de basis van baanbrekende innovaties wereldwijd. Daarom is het de ambitie van Vlaanderen om te behoren tot de top van Europa in digitale-, gezondheids-, en klimaattechnologie. Dit zijn stuk voor stuk technologische thema’s die bijdragen tot oplossingen voor de maatschappelijke en socio-economische uitdagingen van vandaag.

Vlaamse climate tech gaat uitdagingen rond klimaatverandering aan

Vlaamse bedrijven slaan de handen in elkaar met onderzoekscentra, kennisinstellingen, incubatoren en acceleratoren om globale uitdagingen aan te gaan. Zo staan ze samen aan de wieg van nieuwe, baanbrekende oplossingen die wereldwijd hun toepassing vinden. Met name in climate tech en de strijd tegen de klimaatverandering behoren Vlaamse bedrijven tot de wereldtop.

Vandaag brengen verschillende Vlaamse bedrijven hun innovatieve technologieën in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld. Daar bieden ze noodzakelijke oplossingen voor de transitie naar duurzame energie die ook daar de afgelopen jaren is ingezet. Zo levert Vlaamse climate tech een bijdrage aan de strijd tegen klimaatverandering aan de andere kant van de wereld.

Wereldwijde Science & Technology Offices

In heel dit gegeven spelen de Science & Technology Offices van FIT een belangrijke rol. Hoe dit precies werkt, legt coördinator Filip De Weerdt uit:

“Met onze Science & Technology Offices en attachés haalden we bijzonder veel technologische kennis in huis om innovatieve, Vlaamse technologiebedrijven bij te staan en te begeleiden op buitenlandse markten.

We hebben 10 van deze kantoren. Elk daarvan richt zich op een specifiek deel van de wereld. Bovendien specialiseren ze zich in één of meerdere van onze drie focusdomeinen: climate tech voor uitdagingen inzake klimaatverandering en digitalisering, gezondheidstechnologie.

Technologieattachés van FIT ondersteunen Vlaamse climate tech

Vanuit het wereldwijde netwerk van Science & Technology Offices, brengen de technologieattachés het aanbod van Vlaamse techbedrijven in kaart. Het team maakt deel uit van het uitgebreide buitenlandse netwerk met economische vertegenwoordigers en werken nauw samen met de collega’s binnen hun regio en in Vlaanderen. Ze voeden FIT zowel in Vlaanderen als in het buitenland met kennis en expertise. Zo is FIT gesterkt om de bedrijfswereld nog beter bij te staan.”

“Daarnaast kijken ze hoe het Vlaamse aanbod lokale marktnoden kan invullen, welke barrières er eventueel zijn en welke buitenlandse, complementaire partners er te vinden zijn. Tenslotte zorgen ze ervoor dat Vlaanderen zich wereldwijd beter kan profileren als techregio”, vertelt Filip De Weerdt.

Enkele technologieattachés aan het woord

Het mag duidelijk zijn dat deze technologieattachés erg veel kunnen betekenen Vlaamse tech bedrijven die de wereld willen veroveren. Maar hoe kijken ze zelf naar hun job? We laten enkele van hen aan het woord.

Kim Demeyer, Technologieattaché Digital en Climate Tech in Singapore wil Vlaamse Technologie de toon laten aangeven voor de rest van de wereld.

“Ik maak internationale connecties met een positieve impact voor Vlaamse bedrijven, onder andere in de climate tech. Zo kunnen we wereldwijde uitdagingen rond milieu- en klimaatverandering aangaan. Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen ontwikkelen immers baanbrekende innovaties. Van die technologie maak ik mee dé referentie.”

Volgens Ralph Moreau, Technologieattaché Climate Tech in Palo Alto, behoort Vlaanderen dan weer tot de absolute top voor water-, energie-, afval- en materiaalbeleid.

“Als technologie-ambassadeur geeft het veel voldoening om die expertise van Vlaamse bedrijven en kennisinstellingen te vertegenwoordigen. Zeker in de VS. Met hun unieke toepassingen vormen Vlaamse kennisbedrijven daarvoor de perfecte partners.”

Tenslotte bouwt Maarten Lambert, Technologieattaché Health & Climate Tech in Kopenhagen, bruggen tussen binnen- en buitenland. En tussen het technologische en commerciële.

“Als technologie-investeerder ontdekte ik het enorme potentieel van Vlaanderen, zeker voor gezondheids- en klimaattechnologie. Bovendien is het innovatieve Scandinavische landschap de uitgelezen plaats om Vlaamse knowhow in de verf te zetten en synergieën te bouwen tussen beide ecosystemen.”

Ben jij een Vlaamse speler in climate tech met de ambitie om internationaal de klimaatverandering tegen te gaan? Doe dan beroep op de expertise van Flanders Investment & Trade. Neem contact op via onderstaand formulier.

Exporteren naar Zwitserland: Flanders Investment & Trade zet je op weg

Roemenië: snelle groei en duurzame ontwikkeling

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Flanders Investment and Trade

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Flanders Investment and Trade

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials