Het kantoor van de toekomst: nieuwe eisen worden gesteld aan de werkplek

Afgesloten ruimtes voor een collectieve brainstorm of teamoverleg, stilteplekken voor ‘focuswerk’, belkantoren, loungehoeken, ... Steeds meer kmo’s denken na over werkplekken die afgestemd zijn op de activiteit, ofwel ‘activity-based’. In essentie is dit een positieve ontwikkeling voor bedrijven én individuen. Efficiëntie en welzijn nemen toe. Aan de werkplek van vandaag worden nieuwe eisen gesteld.

Een werkplek met meer samenwerking en meer generaties

We zijn individualistischer ingesteld, maar werken wél meer en meer samen en gaan samen nieuwe dingen creëren. Dit kan het gevolg zijn van de technologische ontwikkelingen en de complexiteit van het werkleven, maar heeft ook te maken met een andere houding tegenover informatie delen met elkaar. Die collectievere manier van werken moet ook worden weerspiegeld in de fysieke omgeving en de werkplek.

Mensen leven langer, de pensioenleeftijd stijgt en veel mensen willen langer werken. In onze samenleving wordt het aandeel oudere mensen alsmaar groter en die oudere leeftijdsgroep wordt aantrekkelijker om te rekruteren. Werkgevers moeten er dus voor zorgen dat de werkplek aantrekkelijk is voor jongeren, maar ook voor ouderen.

Activity-based werkplek

Onderzoek en praktijkervaring wijzen uit dat organisaties succesvol zijn, ook in de strijd tegen de concurrentie, als de manier van werken meer wordt afgestemd op specifieke activiteiten en individuen. De huidige manier van werken wordt ondersteund door de werkomgevingen: omgevingen waarin mensen centraal staan, gebaseerd op de diverse activiteiten die er in de praktijk plaatsvinden, en waar ruimte is voor inspirerend samenwerken en doelgericht werk.

Het voordeel van dit soort activity-based werkplekken is dat ze bijdragen aan:

· de creativiteit van de medewerkers

· de zin voor innovatie en teamspirit

· een betere gezondheid

· het verlagen van stress en meer beweging

· een sterkere economie

· flexibiliteit en aanpasbaarheid

· duurzame oplossingen

· de mogelijkheid om te hergebruiken en te delen

· een sterker merk

· het aantrekken van talent

De populariteit van dit soort activity-based kantoren groeit al een paar jaar. Bij Kinnarps spreken ze liever over kantoren die zijn afgestemd op het bedrijf en de mensen die er werken. Op die manier kunnen medewerkers hun potentieel benutten en kan het bedrijf bloeien.

Next Office stappenplan

Er is een nieuwe aanpak nodig in onze huidige dagelijkse werkomgeving. Een aanpak die gebaseerd is op de eigenlijke noden van het bedrijf en die zowel de organisatie als de individuele medewerkers ondersteunt op het kruispunt tussen de fysieke en digitale omgeving. Om zo’n werkomgeving te ontwikkelen op maat van je bedrijf heeft Kinnarps een specifieke methode, hun Next Office-methode.

Startpunt is een visie en een doel, wat wil het bedrijf bereiken en welke richting wil je uit? Hierbij speelt het management een rol én moeten de werknemers ook betrokken worden. Zonder zo’n analyse wordt het erg moeilijk om een werkplek te creëren die de dagelijkse werkmethodes ondersteunt. Wat ook niet kan ontbreken, is flexibiliteit, zowel op lange termijn als op korte termijn. Alles evolueert razendsnel en we zijn allemaal anders, dus de werkplek moet flexibel zijn.

De weg naar succes in de 4 stappen van de Next Office-methode:

1. Wat is het doel: Waarom doen we wat we doen en waar willen we naartoe? Hierin inzicht krijgen is de eerste stap. Om veranderingen ook echt door te voeren, is het nodig om op één lijn te zitten. Het is dus cruciaal om mensen te betrekken bij en enthousiast te maken voor een nieuw interieurontwerp.

2. Hoe werken jullie vandaag: Dikwijls blijven we maar gaan, zonder stil te staan bij gedragingen, behoeften en patronen. Je organisatie en medewerkers moeten in kaart worden gebracht, zodat je vertrekt van feiten voor je analyse en strategie. One size fits all? Dat is hier niet van toepassing. Een project moet altijd gebaseerd worden op de echte werkpatronen van je mensen.

3. Hoe moet het worden ontworpen: Tastbare interieuroplossingen die zijn afgestemd op joúw bedrijf worden gecreëerd. Met als fundament kennis en een effectieve strategie. De werkmethodes die uit de analyse kwamen staan centraal en zo draagt het ontwerp bij tot een aantrekkelijkere en efficiëntere werkomgeving.

4. Welke ondersteuning heb je nodig: Als de nieuwe werkplek klaar is, moeten je medewerkers leren hoe ze de meubels en technologie optimaal kunnen gebruiken. Na een tijdje volgt nog een evaluatie en eventueel een bijsturing. Dankzij de flexibiliteit van de werkomgeving kan je blijven aanpassen en inspelen op nieuwe technologieën of veranderingen in het bedrijf.

Wil jij meer weten over deze methode? Kan je hulp gebruiken om je kantoor future-proof te maken? Neem dan contact op via onderstaand formulier!

Meer lezen:

· Een positieve impact met duurzaam kantoormeubilair op jouw bedrijf

· Betere akoestiek en meer privacy op je werkplek

· Kinnarps verzorgt volledige inrichting van nieuw kantoor BNP Paribas Fortis Factor NV

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kinnarps BeLux

Meer weten?

Kinnarps

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kinnarps BeLux

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials