Een overname: het stappenplan

Finance

In het kader van de Week van de Bedrijfsoverdracht van 16 tot 20 november 2020 ging de redactie van KMOinsider na wat de stappen zijn van een geslaagde overname. Enkele kernbegrippen op een rijtje.

Voorbereiding

Door je alvast een beeld te vormen van je ‘overnametarget’, leer je welk soort zaak je wenst over te nemen. Je kan je voorbereiding starten met een zoekprofiel op te stellen. Dat profiel omvat talloze kenmerken van de onderneming die je wenst over te nemen:

  • sector
  • regio
  • omvang
  • activiteiten
  • levensfase
  • organisatie- en financieringsstructuur
  • overnamebedrag
  • enz.

Dit zoekprofiel is het vertrekpunt van een zoektocht naar kandidaat-ondernemingen. Het is daarom belangrijk dat je stilstaat bij dit profiel en jezelf kritische vragen stelt. Voorbeeld: waarom zoek ik net die sector?

Benaderen

Heb je een bedrijf gevonden dat aan voorgenoemd profiel en je interesse voldoet? Dan kan je hen voorzichtig benaderen. Vertrouwelijkheid en zorgvuldigheid spelen een fundamentele rol. Dit vereist ervaring en expertise. Met de hulp van een overname-adviseur worden je slaagkansen aanzienlijk groter.

Waardering van het bedrijf

Hoewel dat misschien wel zo lijkt, is de waardering van een zaak niet vanzelfsprekend. Dat komt omdat naast de ‘harde’ gegevens (winst/verlies cijfers), ook de ‘gevoelsmatige’ factoren een grote invloed spelen op de uiteindelijke waarde van onderneming. Er is een duidelijk verschil tussen de waarde en de prijs. De uiteindelijke prijs die je voor de overname zal betalen, wordt bepaald tijdens de onderhandelingen.

De aankoop

Organisatie van de deal

Om een goede deal te organiseren, heb je veel kennis en ervaring nodig. Een overname-adviseur kan je hierbij bijstaan. De volgende stap na de organisatie van de deal, is de beoordeling van de financiering.

Beoordeling van de financiering

Je moet zowel rekening houden met de de financiële middelen voor de aankoop, als met de operationele financiële middelen om de onderneming voort te zetten. Wanneer ook dat beoordeeld en geregeld is, kan je starten met de intentie-onderhandelingen.

Intentie-onderhandelingen (LOI)

Alle afspraken die je maakt, leg je vast in de ‘letter of intent’ (LOI). Voorts vormt dit document de basis voor het definitief verkoopcontract. Je kan de due diligence starten.

Due diligence (boekenonderzoek)

Dit boekenonderzoek heeft een groot juridisch belang. Het zal daarnaast de waarde van de target bevestigen. De due diligence houdt een grondig onderzoek in van je onderneming, op volgende vlakken:

  • financieel
  • juridisch
  • sociaal
  • fiscaal
  • milieu
  • IT
  • enz.

Finaliseren overnamecontract

Zijn beide partijen tevreden met de uitkomst van de due diligence? Dan kan je de overname finaliseren in een overnamecontract. Hierin neem je de finale koopprijs op en vermeld je de ‘waarborgen en garanties’.

Na de aankoop

Na de aankoop is het belangrijk dat je beide culturen met elkaar integreert. Zo en alleen zo zal je de gewenste meerwaarde kunnen realiseren. Een goede communicatie naar klanten, leveranciers en medewerkers ondersteunt deze integratie. Een andere belangrijke uitdaging is de rapportering van beide zaken op elkaar af te stemmen.

Overdrachtsplan

Een overdrachtsplan behoort tot de stappen van een bedrijfsoverdracht. Wil je meer informatie hierover? Bekijk het stappenplan voor een geslaagde bedrijfsoverdracht.

Slot: een geslaagde overname

Een geslaagde overname is het resultaat van een duidelijke visie en scherp strategisch denken. Het belangrijkste is dat je weet waarom je een onderneming wil overnemen. Hieraan kunnen verschillende redenen verbonden zijn, waaronder: starten, versnelde groei, schaalvoordeel en opstap naar het buitenland. Hierbij is een goed inzicht van je financiële mogelijkheden essentieel. Maak alvast kennis met verscheidende specialisten die je bij je overnametraject kan betrekken, zoals:

  1. Overname-adviseur: voorbereiding, procesbegeleiding
  2. Bedrijfsrevisoren kantoor: waardebepaling, uitvoeren van audit en due diligence
  3. Jurist of advocaat: juridische aspecten, contracten
  4. Bankier: financiering
  5. Boekhouder: rapportering

Wil je professioneel overnameadvies? KMOinsider-partner Dealmakers is gespecialiseerd in het discreet adviseren en begeleiden van kmo’s.

Week van de Bedrijfsoverdracht

De Week van de Bedrijfsoverdracht wordt georganiseerd door het Vlaamse Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio). Doel is:

  1. ondernemers aan te moedigen om over bedrijfsoverdracht na te denken en erover te praten;
  2. ondernemers kansen te geven om zich te informeren over verschillende aspecten van bedrijfsoverdracht;
  3. dienstverleners gespecialiseerd in bedrijfsoverdracht zichtbaar te maken voor ondernemers.

Er staan tal van activiteiten zowel op locatie als online op het programma. Klik hier voor meer informatie over de Week van de Bedrijfsoverdracht.

Lees ook:

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials