Versie 3 B-Close.gif

6 tips voor een veilige ladingzekering

Om je lading veilig te vervoeren, moet je aandacht besteden aan de ladingzekering. De gevolgen van een onzorgvuldige ladingzekering kunnen immers groot zijn. Je riskeert beschadigingen aan de vracht of een boete. Bovendien zijn er ook risico’s die zich in de hele supply chain-keten kunnen voordoen. In dit artikel helpt ASA Surveys je op weg met 6 nuttige tips.

1) Het begin van een veilige ladingzekering: de verpakking

Als ondernemer weet je heel goed dat je taak niet stopt bij de productie van kwalitatieve goederen. Je moet jouw producten ook veilig en ongeschonden tot bij de klanten krijgen. Een correcte ladingzekering begint dan ook bij een degelijke verpakking.

Dit betekent dat je je lading dient te voorzien van een stevige verpakking of kist. Bovendien zorg je er het best voor dat jouw product goed vastgemaakt zit in deze kist. Zo minimaliseer je de risico’s op schade tijdens het transport.

2) Onthoud dat je verantwoordelijk bent voor je product of lading

Het is niet omdat een lading ‘af fabriek’ wordt geleverd dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor je goederen. De EU-wetgeving van 2010 stelt dat er sprake is van gedeelde verantwoordelijkheid. Bijvoorbeeld, in geval van een dodelijk ongeval zal de volledige transportketen worden uitgepluisd en kan elke schakel aansprakelijk gesteld worden.

3) Lading en transportmethode zijn aan elkaar aangepast

Voor een veilige ladingzekering moeten product en transport op elkaar afgestemd zijn. Zo zijn de regels voor wegtransport niet dezelfde als voor zeetransport. Voor luchtvracht moeten zowel de goederen als hun verpakking krachten tot 3g kunnen weerstaan.

4) Veilige ladingzekering? Verander dan niet overhaast van transportmodus

Wanneer je ondoordacht van transportmodus verandert, verhoog je het risico op schade. Een beslissing om over te schakelen op luchtvervoer om tijd te winnen, kan bijzonder nadelig uitdraaien als de producten of verpakkingswijze daar niet geschikt voor zijn.

5) Een veilige ladingzekering begint bij de juiste informatie

Gewicht, dimensies, aanhechtingspunten en andere zaken zijn belangrijk om te delen met alle partijen in de transportketen. Leg uit dat jouw lading fragiel is, bespreek de beperkingen (bv. vocht, zout milieu, schokken, etc.) en beschrijf ook de functie van de lading. Enkel zo kunnen alle partijen dezelfde ‘bril’ opzetten voor een veilige ladingzekering en een efficiënt transport.

6) Ga er niet vanuit dat men voorzichtig zal zijn

Denk niet dat men per definitie voorzichtig zal zijn met jouw lading. Zo kan een vrachtwagen een noodstop moeten uitvoeren, kan je lading aan boord van een schip in een storm komen of kan de trein abrupte krachten ondervinden tijdens spoorwissels.

Nog vragen over ladingzekering? ASA Surveys adviseert je graag over alle mogelijkheden maar ook over alle gevaren en risico’s.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en ASA Surveys

Meer weten?

ASA NV Logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • ASA Surveys

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials