BCLOSE_Leaderboard.gif

Van douanedeclaratie tot strategisch douaneadvies voor je onderneming: maak kennis met value-added customs solutions

Partner

Ondernemers gaan steeds meer de internationale markt op. Wanneer ze invoeren of uitvoeren, komen ze vroeg of laat in aanraking met de douane. Voor veel bedrijven en zelfs voor logistieke spelers is de douane een grote onbekende, die vooral symbool staat voor veel formaliteiten en kosten. Wanneer het echter misloopt, kunnen je goederen geblokkeerd worden en riskeer je nog hogere boetes. Douanespecialist Linda Fierens waarschuwt ondernemers er dan ook voor om zich niet zelf in dat wespennest te wagen, maar samen te werken met een gespecialiseerde partner die je volledig ontzorgt.

Gepassioneerd door douane

Linda Fierens begon haar carrière bij de Algemene Administratie van de Douane en Accijnzen bij de FOD Financiën. Intussen is ze bijna tien jaar aan de slag als bij Geodis als customs director, ofwel het hoofd van het douanedepartement. “Ik heb met mijn voeten in het werkveld gestaan en veel geleerd. Douane is mijn passie en mijn hobby. Toen men mij vroeg ik het douanedepartement bij Geodis wou runnen, heb ik voorgesteld om de dagdagelijkse business uit te breiden en meerwaarde te creëren aan de hand van Advisory-diensten.”

Bekijk ook een interview met Linda Fierens

Oog voor risico’s bij import en export

“Documenten doen kloppen is de kern van douaneactiviteiten, maar er komt veel meer bij kijken,” licht ze haar beslissing toe. “Zo ben ik zeer risico-minded. Ik ben begonnen door te leren waar de risico’s liggen, zowel op fiscaal vlak, met invoerrechten en dumpingrechten, als op niet-fiscaal vlak. Elk goed dat je importeert, is namelijk onderhevig aan een wetgeving. Er zijn al heel wat freight forwarders en customs brokers overkop gegaan door douaneclaims. Waar bedrijven hun containers zo snel mogelijk van A naar B willen verschepen, willen wij dat dus zo veilig mogelijk doen, volgens de juiste procedures, mét een goede douaneaangifte en de nodige certificaten. Kortom, we denken mee met de klant om te zien dat de inklaring juist kan verlopen en houden hem steeds op de hoogte. Onze focus op risico’s en compliance lijkt klantonvriendelijk, maar eigenlijk beschermen we de klant tegen zichzelf.”

Klassieke douanediensten en onderscheidend advies

Het douanedepartement bij Geodis valt uiteen in Core Customs Solutions en Value-added Customs Solutions. “In beide gevallen is de klant in goede handen. Enerzijds zijn er de day to day responsibilities en de ondersteuning. Anderzijds hebben we ook gedeelte customs brokerage en consultancy. Daarin hebben we een adviserende rol voor de klant. Het gedeelte Advisory is vrij uniek voor een freight forwarder.”

Core Customs Solutions

Met haar Core Customs Solutions wil Geodis processen en operationele procedures voor jou zo eenvoudig mogelijk maken, in lijn met jouw onderneming. Het team van douane-experten bekommert zich over al de import- en exportbewegingen van je goederen, op basis van de recentste regelgeving. Ze bieden je vereenvoudiging, transparantie en elektronische uitwisseling tussen jouw bedrijf en de autoriteiten.

Value-added Customs Solutions

De Value-added Customs Solutions van Geodis gaan nog een stapje verder. Hierbij treedt Geodis op als een echte groeipartner voor je bedrijf. Dat doen de experts met een breed gamma aan oplossingen op maat om je internationale strategie mee te ondersteunen.

Ook voor kmo’s

Ook als kmo neem je maar beter een gespecialiseerde partner voor douanezaken onder de arm, adviseert Linda. “Het is niet omdat je al jarenlang een bepaald risico neemt en nog geen problemen met de administratie hebt gehad, dat je het ook màg doen. Bezin dus eer je begint. Als je goederen toch geblokkeerd staan, ben je veel verder van huis. Bepaalde rechten, accijnzen en boetes kunnen trouwens hoog oplopen. Dan kun je beter iets meer uitgeven aan een specialist. Wij kennen bijvoorbeeld procedures die je perfect legaal kunt toepassen om de invoerrechten te verlagen of de btw niet te hoeven voorfinancieren.”

Heb je ambitie om internationaal te groeien en wil je zonder zorgen goederen importeren en exporteren? De douanespecialisten van Geodis staan je bij met raad en daad! Meer weten? Stel je vraag meteen via het formulier hieronder!

Lees ook

Meer weten?

Geodis

Contactinformatie

Ook interessant

Interessante bedrijven