De management buy out: jouw piste voor een overdracht met continuïteit

Ben je op zoek naar een overnemer voor het bedrijf waar je jarenlang het beste van jezelf voor gaf? Zijn er geen kinderen die in je voetsporen willen treden? Dan is een management buy out (MBO) een interessante piste voor jou. Met een MBO betrek je belangrijke medewerkers in de aandelen, garandeer je continuïteit en vergroot je de slaagkans van een verdere overname door externe investeerders.

Wat is een management buy out?

Een management buy out (MBO) is een transactie waarbij de huidige werknemers van een bedrijf de aandelen overnemen van de eigenaar. Dit kan geheel of gedeeltelijk gebeuren en kan al dan niet worden gesteund door een investeerder. Volgens Kris Van Deun, medeoprichter van DaVinci Corporate Finance, is een MBO om verschillende reden een interessante overnamestructuur.

“Een management buy out is bijvoorbeeld een mooie manier om erkenning te geven aan het werk van het bestaande management of andere belangrijke personen in het bedrijf. Je geef hun immers de kans om in de stappen in de aandelen van het bedrijf.”

Voordelen voor koper en verkoper

De management buy-out is zowel voor koper als verkoper interessant. Naar risico, slaagkans en continuïteit, biedt deze structuur immers heel wat voordelen, zegt Kris.

“Vanuit het perspectief van de kopers is dit een minder risicovolle overnamen. Tenslotte werken zij al jaren in het bedrijf en kennen ze de klanten, leveranciers en het personeel.

Dit zorgt er dan weer voor dat de operationele continuïteit maximaal gegarandeerd wordt. Belangrijke ervaring en expertise blijven immers in het bedrijf aanwezig. Voor de verkoper is dit natuurlijk erg belangrijk.

Voor beide geldt ook het bijkomend voordeel dat dergelijke transactie tamelijk snel en discreet kan gebeuren omdat beide partijen vertrouwd zijn met elkaar en het bedrijf.

Dit alles maakt dat de slaagkansen bij een verkoop van de resterende aandelen aan een externe investeerder ook toenemen. Ook zijn risico wordt aanzienlijk kleiner.”

Management buy out vs. owner buy out: wat is het verschil?

Net als een owner buy out (OBO) is een management buy out een veelvoorkomende overnamestructuur. Maar waarin verschillen beide pistes van elkaar? Kris licht toe.

“In tegenstelling tot owner buy out hoeft bij een management buy out de eigenaar niet steeds operationeel betrokken te blijven in het bedrijf en een deel van de aandelen te behouden. Bij een MBO kan de eigenaar ook een minderheidsparticipatie behouden maar is ook een volledige overdracht mogelijk.”

Doorlooptijd en belang van begeleiding

Een MBO duurt doorgaans tussen 6 maanden en een jaar en verloopt dus vaak sneller dan een een traditioneel verkooptraject. Maar ook bij een management buy out is het van groot belang om je te laten begeleiden door een onafhankelijk specialist, zelfs als je een goede kandidaat hebt, benadrukt Kris.

“Een onafhankelijk specialist zoals DaVinci kan de juiste begeleiding bieden door een objectieve waardering vast te leggen, de dealstructuur uit te werken en de bank te overtuigen om de overname te financieren.

Maar we voeren ook de onderhandelingen en nemen een bufferfunctie op ons. Net dat kan doorslaggevend zijn. Want als twee partijen die jarenlang goed hebben samengewerkt in conflict geraken met elkaar door de overname, zijn beide veel verder van huis.

Wil je meer weten over management buy out? Of heb je andere vragen met betrekking tot overnames? Stel ze dan meteen via onderstaand formulier.

Lees ook:

Een succesvolle management buyout bij Van Hout Alu-Construct

Owner buyout van een kmo: win-win voor koper & verkoper

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DaVinci Corporate Finance

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DaVinci Corporate Finance

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials