De metaal- en staalindustrie: hoe is het er nu mee gesteld en wat zijn de verwachtingen?

De metaal- en staalindustrie klom in 2021 uit de recessie door de coronacrisis. Die stijgende lijn zette zich helaas niet verder, want ook deze sectoren ontkomen niet aan de stijgende energieprijzen en inflatie. Toch zijn er ook positieve vooruitzichten.

Metaal- en staalindustrie in cijfers

De analisten van Oxford Economics voorspellen dat de groei in de metaal- en staalindustrie...

  • wereldwijd gezien zal dalen tot 1,7% in 2022 en 1,6% in 2023. In 2021 werd er nog een groei opgetekend van 6,3%.
  • in België 2,1% zal bedragen in 2022, na een daling van 2,5% vorig jaar.

Zware tijden met meer insolventies

De afgelopen 2 jaar daalde het aantal bedrijfsfaillissementen in de binnenlandse metaal- en staalindustrie. Helaas verwacht men (ondanks de bovenstaande kleine groeipercentages) een zware tijd met betalingsachterstanden, faillissementen en meer specifiek een stijging van het aantal insolventies in deze sector met maar liefst 30%.

2 belangrijke redenen hiervoor:

  • Het wegvallen van de fiscale pandemiesteun van de afgelopen tijd.
  • De huidige uitdagingen zoals een recordaantal insolventies in de bouw- en transportsector, stijgende energieprijzen, hoge grondstofkosten en problemen met de toeleveringsketen.

Ook positieve signalen voor de metaal- en staalindustrie

Toch is er ook reden voor optimisme. Er worden voor de meerderheid van de Belgische bedrijven in het algemeen weer normalere resultaten verwacht. Na de recente explosieve opleving is er in veel bedrijven ook een financiële buffer opgebouwd. Uiteraard houdt men de oorlog in Oekraïne met argusogen in de gaten. Blijft die langer aanslepen? Dan zullen de energieprijzen blijven stijgen en zal dit een negatieve invloed hebben op de bedrijfsresultaten.

Kijken we even rondom ons dan zien we dat er in de metaal- en staalindustrie in de ons omringende landen tegen eind dit jaar een negatieve groei verwacht wordt. Ook deze landen moeten opboksen tegen dezelfde problemen als we hier in België te verwerken krijgen.

Gelukkig is de vraag in de VS en in China standvastiger:

  • VS: Er is veel vraag in de (machine)bouw en lucht- en ruimtevaart. De door Trump opgelegde tarieven op aluminium en staal worden door huidig president Biden afgebouwd, wat een positieve impuls kan geven om naar deze markt te exporteren.
  • China: Verbeteringen in de binnenlandse automobielsector steunde de staal- en metaalindustrie.

Industry Trends: Metals and Steel’ rapport

Hoe de belangrijkste consumenten en producenten in de metaal- en staalindustrie het nu doen en zullen gaan doen in de toekomst? Dat lees je allemaal voorzien van een algemene kredietrisicobeoordeling in het overzichtelijke Atradius-rapport ‘Industry Trends: Metals and Steel’.

Download het volledige rapport of vul onderstaand formulier in voor meer info.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials