anr-banner.gif

Is jouw gebouw ASTRID-proof bij calamiteiten?

Safety first! Zeker in grote ruimtes waar heel wat mensen samen komen, kan een betrouwbare radioverbinding met en tussen de hulp- en veiligheidsdiensten zoals brandweer, politie, ambulance en civiele bescherming van levensbelang zijn. Wist je dat er vanaf een bepaalde gebouwgrootte wettelijke verplichtingen zijn inzake radiodekking?

Indoor coverage en radio-ontvangst

Wanneer je gebouw een goede ‘indoor coverage’ of radiodekking heeft, kunnen de hulp- en veiligheidsdiensten onderling makkelijk communiceren. Maar in sommige gebouwen is deze radiodekking moeilijker, bv door de aanwezigheid van dikke betonnen muren. Dit kan prangende situaties opleveren wanneer de hulpdiensten in jouw gebouw via hun netwerk onderling moeten communiceren. Denk maar aan een brand of een ongeval in het gebouw, maar ook bij een plotse ziekte van een van de medewerkers, een diefstal of een andere calamiteit waarbij een hulpdienst snel moet optreden in een kantoorgebouw, winkelcentrum of overheidsinstelling.


Wat is ASTRID ?

ASTRID is een verzamelnaam voor het feitelijke communicatiekanaal waarmee hulp- en veiligheidsdiensten met elkaar communiceren. In mei 2014 werd er vanuit de FOD Binnenlandse Zaken een Veiligheidscommissie opgericht die ervoor moet zorgen dat hulp- en veiligheidsdiensten niet alleen met elkaar kunnen communiceren, maar ook met uitbaters, veiligheidspersoneel en meer in grote gebouwen, of ruimtes met een moeilijker bereik.

Het is sinds mei 2014 dan ook verplicht om stedenbouwkundige vergunningen voor grote bouw- en infrastructuurwerken waarvan de radiodekking niet verzekerd wordt door het beheerscontract tussen de staat en ASTRID, voor te leggen aan deze commissie.

Concreet? Bouwheren die een gebouw plannen met ruimten groter dan 2.500 m2 of ruimten waar dagelijks meer dan 150 personen ontvangen kunnen worden, moeten hun dossier aan deze veiligheidscommissie voorleggen. Deze commissie beslist of en waar in het gebouw er een ASTRID-dekking moet voorzien worden.

Gebouweigenaren moeten over een wettelijke verplichting beschikken, door deze veiligheidscommissie opgesteld, die de radiocommunicatie van en tussen de hulpdiensten garandeert.

person in white long sleeve shirt doing thumbs up sign


Hoe bekom je een goede (ASTRID-proof) indoor ontvangst?

Hoe zorg je ervoor dat de radiocommunicatie in jouw gebouwen ASTRID-proof is? Dit is sowieso de verantwoordelijkheid van de bouwheer. We nemen je mee door het proces.

  1. De bouwheer of bouwfirma schakelt een radiocommunicatiepartner zoals Sonal in.
  2. Sonal voert een dekkingstest uit en checkt het huidige bereik in je gebouw.
  3. De bouwheer bezorgt het verslag van de dekkingstest aan de veiligheidscommissie. Deze bepaalt op basis van dit verslag of aan de dekking voldaan is.
  4. Het huidige signaal wordt eventueel versterkt. Sonal installeert dan de ASTRID-antenne met de nodige repeaters om dit signaal te vermenigvuldigen waar nodig.

5. Sonal neemt na goedkeuring de monitoring en het onderhoud op zich.

Meer weten ?

Laat je gegevens achter in onderstaand formulier of neem contact op met Sonal voor meer informatie.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Sonal

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Sonal
  • Antwerpsestraat 145
    2640 Mortsel
  • 03 448 08 48

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials