anr-banner.gif

Brother, kmo-partner voor duurzaam printen

Elk jaar belanden zo maar eventjes 350 miljoen gebruikte printercartridges tussen het afval. Wanneer we duurzaam willen omgaan met grondstoffen, is circulaire economie het einddoel. Daarbij gaat men uit van een model, waarbij bestaande materialen en producten zo lang mogelijk worden hergebruikt, hersteld, opgeknapt en gerecycleerd. Brother levert zelf al vele jaren inspanningen en informeert kmo’s die streven naar duurzaam printen.

Als het om duurzaam printen gaat, behoort Brother International Belgium tot het selecte kransje voortrekkers. Niet voor niets kreeg het bedrijf destijds als eerste printerfabrikant een ISO-certificaat. Het innovatieve gratis retour- en recyclageprogramma voor toners in België en het Groothertogdom Luxemburg, betekent opnieuw een belangrijke stap vooruit, op weg naar een circulaire economie. Lees hoe ook jouw kmo kan bijdragen aan dit verhaal.

Duurzaam printen dankzij recyclage tonercartridges

Alle goede bedoelingen ten spijt, blijft het paperless office in vele gevallen een utopie. Voorlopig toch. Dus is het belangrijk om zo duurzaam mogelijk te printen. Om echt van duurzaam printen te kunnen spreken moet je rekening houden met diverse aspecten: de printer zelf, het energieverbruik, de inkt, de toner en het papier. Brother ging al in 2004 van start met een innovatief recyclageprogramma voor tonercartridges, om de milieu-impact van zijn producten te beperken. Brother herfabriceert tonercartridges en vervangt tijdens het proces versleten of kapotte onderdelen om ze te recycleren voor de aanmaak van nieuwe producten. Bij alle andere onderdelen gaat de voorkeur uit naar hergebruik. Het principe is geniaal in zijn eenvoud. Elke tonercartridge van het merk, kan je na gebruik in de doos van de nieuwe toner (of een doos voor meerdere exemplaren) gratis terugsturen naar de fabrikant. Brother ontmantelt, reviseert, reinigt, monteert en hervult elke toner. End-to-life materialen worden 100% gerecycleerd voor het vervaardigen van nieuwe producten.

Een kleine moeite voor de gebruiker, met een grote impact op het milieu.

  • dankzij het doordachte ontwerp kan Brother ongeveer 86 procent van alle ingezamelde toners herfabriceren
  • reeds 40 miljoen stuks gerecycleerd
  • 12,5 ton CO2 bespaard in 2022 in België en het GH Luxemburg

Faciliteiten voor tonerrecyclage

Brother beschikt over een van de oudste tonerrecyclagefaciliteiten in Europa. De herfabricatie van 35 miljoen cartridges wereldwijd vertegenwoordigt een jaarlijkse besparing van 5.300 ton CO2 in vergelijking met de productie van nieuwe cartridges. Maar daar eindigt het bevorderen van duurzaam printen niet. Brother ontwerpt zijn toners zo duurzaam mogelijk en met het oog op de circulaire economie. De kunststof bevat bijvoorbeeld geen persistente organische verontreinigende stoffen. Wat niet in aanmerking komt voor herfabricatie, dient na recyclage voor de aanmaak van nieuwe producten. De recyclagefabrieken van Brother in het Verenigd Koninkrijk en Slowakije zijn gecertificeerd als ‘geen afval op de stortplaats’ en de recyclageprocessen zijn sedert 2021 officieel 100% koolstofneutraal. Brother blijft ondertussen inspanningen leveren om andere verbruiksartikelen te recycleren. In de nabije toekomst zal het merk bijvoorbeeld ook inktpatronen herfabriceren in zijn recyclagefabrieken.

Welke rol speelt de printer bij duurzaam printen?

Brother ontwikkelt gemakkelijk te herstellen en upgraden printers. Zo zijn er minder hulpbronnen nodig dan bij een vervanging van het apparaat. Kies bij voorkeur voor een modulair reparatiemodel dat je regelmatig laat onderhouden. Daarbij kan je veel afzonderlijke onderdelen verwijderen, updaten en upgraden, zonder dat je het hele apparaat hoeft te vervangen. Brother voorziet verder ook online software-updates, zodat je printer altijd draait op het nieuwste en meest performante systeem. Al deze elementen dragen bij aan de langere levensduur van je printerpark. Is een apparaat niet langer bruikbaar, breng het dan binnen bij een erkende verkoper of het containerpark voor ontmanteling en recyclage. Zo ben je zeker dat de onderdelen van de printer een tweede leven krijgen.

Is duurzaam printen ook voor jouw kmo een prioriteit? Verneem je graag meer over ons EcoPro-printabonnement? Neem contact met ons op voor meer toelichtingen of stel je vraag hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Brother

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Brother

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials