Versie 3 B-Close.gif

Elektronische globalisatie door Stream Software is duidelijk een succes

De steeds toenemende volumes van ingevoerde goederen zetten de capaciteiten van onze douane onder druk. Meer efficiëntie en digitalisering van de aangiftes drong zich de afgelopen jaren dus op. Daarom werkte Stream Software mee aan de ontwikkeling aan een nieuw systeem van globalisatieaangiftes, de zogenaamde elektronische globalisatie of e-globalisatie. Het pilootproject startte in 2020. Maar waar staan we vandaag?

Wat is e-globalisatie alweer?

De oude manier van globaliseren in België gaat op de schop. Vandaag geven de meeste bedrijven globalisaties ter controle bij de douane aan in een Excel-file die ze per mail, usb of cd-rom bezorgen. Aan deze omslachtige en verouderde procedure komt snel een einde.

Vanaf begin 2022 moeten alle gebruikers overschakelen naar de elektronische globalisatie. Deze e-globalisatie loopt via XML-berichten die gegevens op een gestructureerde manier vastleggen en automatisch ingelezen worden in het systeem van de douane. Nadien zal de Centrale Administratie deze controleren.

De e-globalisatie bestaat uit een volledige dataset en dus vervalt het voordeel van het aangeven met een beperkte dataset. Daarentegen behoudt de economische operator wel het voordeel niet transactioneel te moeten aangeven. Goederen kunnen dus ontvangen en verzonden worden zonder transactionele aangifte en dus zonder te moeten wachten op een vrijgave van de douaneautoriteiten. De bestaande bedrijfsprocessen kunnen dus blijven doorlopen.

Voor wie geldt de nieuwe procedure?

De nieuwe procedure is een wettelijke verplichting vanuit de Algemene Administratie van Douane en Accijnzen (AAD&A). Alle bedrijven die op dit ogenblik de huidige globalisatie gebruiken, zullen uiterlijk op 01/02/2022 moeten overschakelen naar de nieuwe elektronische globalisatie.

Piloottraject rond elektronische globalisatie

Zoals je eerder kon lezen, stapte Stream Software in een piloottraject dat gericht was op ontwikkeling van de elektronische globalisatie in België. Het bedrijf is één van de pilootsoftware leveranciers die de elektronische globalisatie ontwikkelde.

Op dit ogenblik is de testfase volledig afgerond. Vandaag kan de softwareleverancier met trots melden dat logistiek bedrijf Bleckmann als eerste live in productie is. Op enkele uren tijd verwerkte het Bleckmann meer dan 250 berichten met de oplossing van Stream Software. Ondertussen startte de softwarespecialist met de omschakeling van het ganse klantenbestand richting de nieuwe e-procedure.

Stream Software stelde een infosheet op over deze nieuwe module binnen de Customs Streamliner beheerssoftware voor aangiften.

Wil je meer informatie over deze nieuwe functionaliteit? Stel je vraag dan meteen aan een expert van Stream Software via onderstaand formulier.

Lees ook:

Globalisatieaangiftes anders en beter: de elektronische globalisatie volop in ontwikkeling

Screen je douaneaangifte automatisch op fouten en win tijd

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Stream Software

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Stream Software

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials