Versie 3 B-Close.gif
Opleiding rijbewijs

Kempisch Trainingscentre biedt persoonlijke aanpak voor behalen van rijbewijs BE

Gebruiken je werknemers wel eens een extra aanhangwagen om materiaal naar een werf te rijden? Dan dienen ze te beschikken over een rijbewijs BE. Hiervoor ben je aan het goede adres bij Kempisch Trainingscentre (KTC) uit Herenthout.

Wanneer rijbewijs BE?

Je hebt een rijbewijs BE nodig wanneer je met een voertuig van categorie B een aanhangwagen met een maximaal toegelaten gewicht (MTM) van meer dan 750 kg tot ten hoogste 3.500 kg wil trekken. De MTM van het samenstel – voertuig en aanhangwagen - bedraagt meer dan 4.250 kg met een maximum van 7.000 kg. Bij bedrijven is het vrij courant dat de machines of het werkmateriaal die de werknemers nodig hebben, niet passen in een bestelwagen. Oplossing is dan om een aanhangwagen aan de bestelwagen te hangen. Met een courante lading zit je zo al snel aan het MTM dat rijbewijs BE vereist.

Persoonlijke aanpak bij Kempische Rijschool

De Kempische Rijschool – deel van KTC – biedt al sinds 1989 de rijopleiding categorie BE aan. De lesgevers beschikken dan ook over een jarenlange ervaring in het geven van deze rijlessen. Het zijn echte vakmensen die jaarlijks bijscholingen volgen. De docenten kiezen resoluut voor een persoonlijke aanpak en kijken naar de huidige vaardigheden van een kandidaat. Heeft iemand meer tijd nodig voor manoeuvres? Of dient de wegcode opgefrist te worden? De lesgevers passen hun programma aan en werken maximaal op maat.

Chauffeurs dienen over een rijbewijs B te beschikken voor ze hun rijbewijs BE kunnen behalen. De kandidaten voor een rijbewijs BE kunnen dus al rijden; doorgaans dienen enkel nog wat puntjes op de i gezet worden. Het rijden volgens de verkeersregels met twee handen aan het stuur, bij een voorrang van rechts ook effectief kijken, het spiegelkijken… Het rijden is bij de meeste chauffeurs een automatisme geworden en dat moet even opgefrist worden.

Van praktijk naar examen

De rijopleiding categorie BE omvat enkel een praktijkgedeelte. Geen theorielessen en ook geen theoretisch rijexamen, omdat de kandidaat in dezelfde categorie rijbewijs blijft. Het is wettelijk vastgelegd dat 8 uur praktijkopleiding moet gevolgd worden met daarna een praktisch rijexamen. Deze opleiding gaat volledig door op het oefenterrein van KTC te Herenthout (Atealaan 51 – 2270 Herenthout). Tijdens de praktijkopleiding worden de manoeuvres aangeleerd en wordt er op de openbare weg gereden. Het praktijkexamen bestaat uit een gedeelte op het oefenterrein van het examencentrum en een proef op de openbare weg.

Trainings terrein

De proef op het oefenterrein bestaat uit:

  • voorafgaande controles;
  • in rechte lijn achteruitrijden;
  • inparkeren in een S-beweging;
  • opstellen tegen een stoep maximum 30 cm van de stoep;
  • achteruitrijden tot tegen een laadkaai;
  • koppeling en ontkoppeling van de aanhangwagen.

Ben je niet geslaagd voor je manoeuvres, dan stopt het praktijkexamen meteen. Er mag dan niet op de openbare weg gereden worden. Ben je wel geslaagd op het oefenterrein, dan volgt de proef op de openbare weg. Liefst 85% van de kandidaten die rijlessen volgden bij de Kempische Rijschool behalen “in eerste zit” hun rijbewijs BE.

Flexibiliteit

Naar planning toe stelt de Kempische Rijschool zich zo flexibel mogelijk op. Er wordt telkens gezocht naar de beste oplossing voor beide partijen. Zijn er kandidaten die zich moeilijk tijdens weekdagen kunnen vrijmaken? Dan kan er ook gereden worden op zaterdag. Enige beperking is dat er geen avondlessen gegeven worden omdat voldoende daglicht een must is. Aangezien het examencentrum niet open is op zaterdag, kunnen in het weekend logischerwijze geen examens plaatsvinden.

Interesse om meer te weten over de rijlessen van KTC? Vul dan snel onderstaand formulier in.

Tip: KTC is een erkend trainingscentrum, zodat via de kmo-portefeuille subsidies kunnen aangevraagd worden. KTC is ook erkend door Constructiv en Vormelek.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kempisch Trainingscentre

Meer weten?

Logo Kempisch Trainingscentre

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Kempisch Trainingscentre

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials