Versie 3 B-Close.gif

De tendensen in de supply chain (sinds COVID-19)

Er doen zich in de supply chain momenteel enkele belangrijke tendensen voor bij bedrijven actief in productie, retail of transport & logistiek, zo stelt Zetes, aanbieder van oplossingen ter optimalisatie van de logistieke keten vast. De tendensen zijn nog versterkt door de lockdowns als gevolg van de coronacrisis. Olivier Frère, Business Development Manager bij Zetes zet de trends op een rijtje.

“Elke onderneming heeft sinds de eerste lockdown zijn bedrijfsprocessen moeten aanpassen. We constateerden een toenemende vraag naar wendbaarheid, flexibiliteit, productiviteit en efficiëntie in de supply chain. In de retail bijvoorbeeld stapten heel wat bedrijven over op levering aan huis of op afhaling. De vraag naar oplossingen voor de optimalisatie van de leveringen steeg, vaak in combinatie met vraag naar een route optimalisatie”, stelt hij.

Click & Collect oplossingen

Door de lockdowns kende e-commerce een grote boost en de online bestellingen namen in grote mate toe. Bij Zetes vertaalde zich dat in een groeiende vraag voor de click & collect oplossingen. Daarmee pas je magazijnprocessen aan zodat de toenemende online bestellingen en je medewerkers de bestellingen snel en accuraat kunnen klaarzetten. Ook het transport, bij levering aan huis, kan dan snel en efficiënt plaatsvinden.

Mobiele scanners en voice technologie

Om je supply chain nog efficiënter en nauwkeuriger te maken, kan je nieuwe technologieën integreren in de software oplossingen van Zetes: “Mobiele handscanners en voice technologie zorgen ervoor dat het orderpicken een stuk sneller en efficiënter verloopt. Werken met je handen vrij gaat een stuk vlotter.”

Machine vision

Ook machine vision wordt meer en meer geïntroduceerd in magazijnen.

“Slimme camera’s registreren automatisch en heel nauwkeurig de barcodes of QR-codes van de producten die gepickt worden of de vrachtwagen opgaan. Zonder menselijke tussenkomst worden met deze technologie al je magazijnbewegingen gecontroleerd. De foto’s die de machine vision camera’s maken, zijn tevens geschikt om te bewijzen dat de goederen je magazijn in perfecte omstandigheden verlaten hebben.”

Autonome mobiele robots

Nog een technologie waarvoor groeiende interesse bestaat, is robotisering van magazijnwerkzaamheden. Autonome mobiele robots (AMR’s) integreren naadloos met de ZetesMedea oplossing waardoor je je efficiëntie en je capaciteit in je magazijn kan vergroten.

Traceerbaarheid van oorsprong

Een andere evolutie in de supply chain die steeds belangrijker wordt, is het traceren van de oorsprong van producten. De ZetesAtlas identificatie- en serialisatieoplossingen zorgen ervoor dat je je producten kan identificeren en of serialiseren. Voor onder meer tabak, medicatie op voorschrift of explosieven voor civiele toepassingen gelden Europese richtlijnen die serialisatie nodig maken. Zetes ziet de vraag naar identificatie en serialisatie groeien van producenten van luxegoederen, zoals handtassen, flessen sterke drank, … Zo beschermen zij zich tegen namaak. Er ontstaan ook toepassingen voor recyclagedoeleinden na de levensduur van producten.

Track en trace

Waar in de keten bevindt zich mijn pakje? Waar is een product geproduceerd? Wanneer is een pakket uit het magazijn vertrokken? Wanneer werd het afgeleverd bij de bestemmeling?

“De vraag naar supply chain visibility groeit. Iedereen vraagt zich af wanneer hij zijn bestelling ontvangt. Zetes biedt oplossingen aan voor track & trace. Onze end-to-end oplossing ZetesOlympus biedt je visibiliteit en traceerbaarheid in real time en stelt je in staat om tijdige leveringen te garanderen en je productieverlies tot een minimum te beperken. Met deze oplossing maak je een digital twin aan voor je producten die je gedurende zijn hele ‘leven’ kan opvolgen.”

Olivier Frère geeft het voorbeeld van een Britse warenhuisketen met 260 vestigingen die samenwerkt met zo’n 160 leveranciers: “Elke week bewegen er 6 miljoen plastic bakken met goederen tussen de leveranciers en de vestigingen. Via een platform kunnen de betrokken partijen nagaan waar elke plastic bak staat. Is een pallet met bakken gevallen? Zijn er bakken gebroken of verloren? Deze informatie wissel je uit via het platform zonder dat je moet e-mailen, sms’en of telefoneren.”

Supply chain visibiliteit

Hij vertelt nog dat het belang van intercontinentale supply chain visibiliteit toeneemt, maar dat overzeese logistieke partijen vooralsnog niet geneigd zijn om veel data ter beschikking te stellen. Hij verwacht dat de wereld binnen een jaar of vijf veel meer wereldwijde visibiliteit op de logistieke keten zal hebben.

De oplossingen voor logistieke optimalisatie van Zetes connecteren probleemloos met je WMS of ERP-systeem.

Meer info? Contacteer Zetes op +32 (0)2 728 37 11 of mail naar Annelies Vanherteryck.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Zetes

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Zetes
  • Rue de Strasbourg 3
    1130 Brussel
  • +32 (0)2 728 37 11

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials