Leaderboard BB.gif

Mediatraining: 12 tips om je niet te laten intimideren door een camera

Wanneer er een camera op je gericht staat, raak je je plots heel bewust van jezelf. En dat is te zien aan de manier waarop je beweegt en praat. Professionals krijgen daarom mediatraining, waarbij ze leren hoe natuurlijk over te komen op beeld. Dit zijn 12 tips van videoprofessional Thibault Weewauters om goed voorbereid en zelfverzekerd voor de camera te verschijnen.

Maar eerst dit: ben je geïnteresseerd in een gratis video-workshop bij Think Video? Bezorg jouw contactgegevens dan nu meteen aan thibault@thinkvideo.be. Dan maak je ook nog eens kans op een gratis online artikel op www.KMOinsider.be!

Tip 1: Oefening baart kunst

Natuurtalenten zijn dun gezaaid. Het volstaat wellicht niet om enkele keren een tekst in te oefenen. Ga voor een spiegel staan en kijk goed naar je houding, hoe je beweegt en overkomt. Herhaal, schaaf bij, tracht te achterhalen wat werkt voor jou. Blijf oefenen en wees geduldig.

Tip 2: Wees kritisch voor jezelf

Ben je tevreden met wat je ziet in de spiegel? Mooi, maar besef dat voor een camera staan toch weer iets helemaal anders is. De tweede essentiële stap van je mediatraining is dan ook om een zakelijke video op te nemen. Bekijk het resultaat kritisch. Noteer alles wat je (nog) niet bevalt en ga hiermee verder aan de slag. Stap voor stap word je je bewust van je verschijning voor de camera.

Tip 3: Maak je het onderwerp eigen

Spontaan drie minuten volpraten over een willekeurig onderwerp is geen evidentie. Verdiep je daarom eerst in het onderwerp. Pas wanneer je er heel veel over weet, kan je praten vanuit jouw expertise en ervaringen. Het gevolg is dat je zelfverzekerd overkomt op beeld.

Tip 4: ‘Spontaan’ vertellen kan je leren

Tip 3 heeft jammer genoeg een keerzijde… Door je in te lezen ontstaat het risico dat je feiten en weetjes aframmelt. De kunst bestaat erin de boodschap te vertellen tegen de camera, alsof het een partner, vriend of naaste is. Ook dat kan je leren door… veel te oefenen!

Tip 5: Wen aan je stem

Je kent vast het fenomeen dat jouw opgenomen stem je vreemd in de oren klinkt. Het vergt wat tijd om te wennen aan je eigen stemgeluid. Neem daarom enkele korte video’s op en bekijk ze regelmatig tot het ongemakkelijke gevoel voorbijgaat.

Tip 6: Kies de geschikte omgeving

De keuze van de juiste omgeving is een onderdeel, dat men vaak over het hoofd ziet bij een mediatraining. Toch is het belangrijk dat je een locatie kiest waar jij je comfortabel voelt. Let ook op de praktische zaken, zoals een plaats met weinig storende omgevingsgeluiden en waar er niet zomaar mensen door het beeld kunnen lopen.

Tip 7: Vraag feedback

Hoe kritisch je jouw eigen video’s ook bekijkt, anderen zien altijd zaken waar jij misschien geen oog voor hebt. Toon je opnames aan mensen die je vertrouwt en vraag hen om eerlijke feedback. Dat kan de kwaliteit van jouw zakelijke video’s alleen maar ten goede komen.

Tip 8 : Zeg NIET eens ‘eh’

Als je over je woorden struikelt of vaak ‘ehm’ zegt, valt dit op beeld veel sterker op dan bij een ‘normaal’ gesprek. Hoe moeilijk ook, wees je hiervan bewust en vermijd dit. Een opname ettelijke keren overdoen is altijd beter dan stuntelig overkomen voor de camera.

Tip 9: Denk na over je outfit

Dat je verzorgd en stijlvol in beeld wil verschijnen begrijpen we perfect. Maar je moet ook weten dat fijne strepen en kleine prints vaak heel hinderlijke effecten veroorzaken op een beeldscherm. Ook met sieraden ga je beter spaarzaam om. Een (getailleerde) blazer of soortgelijk jasje doet het dan weer altijd goed.

Tip 10: Spreek klaar en duidelijk

Je zou denken dat dit een overbodig advies is in het kader van een mediatraining, maar veel mensen weten niet van zichzelf dat ze mompelen of stil praten. Breng je boodschap in korte en eenvoudige zinnen, niets meer, niets minder. Dat zal ook de eventuele montage achteraf eenvoudiger maken.

Tip 11: Denk aan de juiste hoek

Plaats de camera ongeveer ter hoogte van je voorhoofd. Wanneer je omhoog of omlaag kijkt zal je gezicht vervormen op beeld. Plaats je webcam of smartphone op een verhoging, in plaats van het scherm naar boven te klappen.

Tip 12: Sta!

Wanneer je staat kom je energieker over op beeld. Bovendien kan je in die houding beter ademen. Is het echt nodig dat je neerzit bij de opname? Ga dan mooi rechtzitten, je mag zelfs een beetje overdrijven.


Naast mediatraining kan je ook bij Think Video terecht voor professioneel advies en begeleiding op het gebied van videocontent. Interesse? Neem contact op met ons of stel je vraag via het formulier hieronder.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Think Video

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Think Video

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials