Correct omgaan met cultuurverschillen om flaters te vermijden (deel 2)

Niet alleen tijdens je privé ontmoetingen in het buitenland hou je het best rekening met cultuurverschillen. Ook als je een business meeting op de agenda hebt staan, zijn er ongeschreven regels om in het achterhoofd te houden.

Cultuurverschillen bij een business meeting

De eerste ontmoeting met je prospect is vlekkeloos verlopen, zeker nadat je de tips uit deel 1 hebt gelezen. Dan volgt de business meeting. En wees er maar zeker van: als je geen rekening houdt met eventuele cultuurverschillen kan die eerste meeting al meteen de laatste zijn en kan je fluiten naar je deal.

Lees dus zeker de tips van kredietverzekeraar Atradius zodat je goed voorbereid je business meeting in het buitenland kunt starten.

Enkele regels om te onthouden

Volg je tijdens een vergadering onderstaande regels? Dan maak je sowieso al meer kans om de deal binnen te halen!

  • Brazilië

Neem de tijd, zowel wat het onderhandelingsproces (dat uit meerdere vergaderingen zal bestaan) als de start van de vergadering betreft. Kom liever te laat dan te vroeg! Zorg voor een tolk als je geen Portugees spreekt want Engels praten is niet altijd een optie. Je respect tonen door te bedanken of toestemming te vragen zal altijd gewaardeerd worden.

  • China

Volg het tempo en de toon van je gastheren. Vlakaf een ‘nee’ zal je niet te horen krijgen, ze gebruiken eerder een subtiele ‘misschien’ of ‘ik ben niet zeker’ om eigenlijk nee te zeggen. Duid een belangrijk teamlid aan als jullie woordvoerder en kom er dan niet zomaar tussen.

  • Indonesië

Hard praten en lachen doe je beter niet, maar spreek wel duidelijk en beleefd. Respect is ook hier enorm belangrijk. Zeggen ze ‘ja’? Leun dan toch nog niet zelfvoldaan achterover want ze zouden gasten nooit in verlegenheid brengen. Daarom zullen ze snel ‘ja’ zeggen ook al is het nog helemaal geen ‘ja’ voor hen.

  • Italië

Ook hier duid je best een belangrijk teamlid als woordvoerder aan. Hou je kritiek voor jezelf en wees geduldig: jij komt best op tijd, maar je gastheren zullen eerder te laat komen om hun status te onderstrepen.

  • Japan

Een vergadering kan dikwijls uitmonden in een vervolg en nóg een vervolg zodat alle details grondig gecontroleerd kunnen worden. Een ‘ja’ betekent hier vaak enkel ‘ik begrijp wat je bedoelt’. Ga trouwens ook niet overdreven buigen en wees er zeker van dat wat je zegt correct is als je je beste Japans wilt bovenhalen.

  • Nederland

Time is money, snel ter zake komen en snel beslissen is hier de gang van zaken. Kom ook zeker niet te laat! Bereid je grondig voor zodat je elk aspect van je deal goed kunt toelichten.

Met deze info ben je alvast goed voorbereid als je in één van deze landen rond de tafel moet gaan zitten. Heb je graag meer info over een eventuele samenwerking met Atradius? Neem hier contact op of vul onderstaand formulier in.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Atradius

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Atradius

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials