Elektrisch rijden: zo geraak jij zorgeloos op je bestemming
Nu de kwaliteit van elektrische wagens toeneemt, kan je er ook langere afstanden mee rijden. Toch blijven er nog veel praktische vragen over elektrisch rijden, bv. over de actieradius van je wagen en de beschikbaarheid van laadpalen onderweg. We zetten de belangrijkste aandachtspunten op een rij.
Elektrisch rijden: hoe ver geraak je met je wagen?
Een belangrijke vraag bij elektrisch rijden: de actieradius, hoe ver geraak je? Daarop is jammer genoeg geen eenduidig antwoord. De reden? Er zijn veel factoren in het spel.
De capaciteit van je batterij is de voornaamste. Vandaag vind je elektrische wagens met een capaciteit van 22 kilowattuur (kWh) tot 100 kWh. Daar rijd je respectievelijk 200 tot 600km mee.
Bovendien heeft je rijstijl bij elektrisch rijden ook een grote impact. Ga je graag hard op de ‘gas’, dan daalt je bereik snel. Tenslotte spelen ook de weersomstandigheden een grote rol. In de winter daalt je bereik al snel met 20 tot 30%. Hou hier rekening mee wanneer je reist met koude temperaturen.
Elektrisch rijden begint met een goede voorbereiding
Wanneer je een lange trip maakt, doe je er altijd goed aan om jezelf grondig voor te bereiden. De juiste autoverzekering en pechverhelping en reisbijstand zijn daarbij altijd belangrijk.
Maar met een elektrische wagen moet je ook je route goed uitstippelen. Breng de oplaadpunten onderweg in kaart en zorg ervoor dat je er vindt waar jij jezelf ook even kan bezig houden. Laden kan immers wat tijd vragen.
Hoeveel tijd? Ook dat hang ervan af. Hoe hoger het vermogen van de laadinstallatie, hoe sneller het laden. Doe je het op een gewoon stopcontact, dan ben je 24 uren zoet. Gebruik je een speciale lader, reken dan 6 tot 7 uur van volledig leeg naar helemaal vol. Kan je gebruik maken van een snellader, dan laad je honderden kilometers terwijl je zelf een koffie drinkt. Dit kost je natuurlijk meer aan ‘de pomp’.
Om de routes en laadpunten te vinden, zijn er verschillende goede applicaties en websites zoals Chargemap, Smoov, PlugShare en A Better Routeplanner. Als je elektrisch gaat rijden kan je er je routes mee optimaliseren en alternatieven uitstippelen om in goede omstandigheden op je bestemming te komen.
Kies je verblijfplaats volgens de laadinfrastructuur
Kies je voor elektrisch rijden, dan bepaalt dat ook je keuze van je verblijfplaats. Steeds meer hotels bieden toegang tot laadinfrastructuur. Onthoud ook dat je niet in elk land even gemakkelijk kan laden. Bij onze Noorderburen en in de Scandinavische landen vind je snel een laadpaal. In Frankrijk en verder naar het Zuiden kan dat wel eens een uitdaging zijn. Zorg in ieder geval altijd voor een oplaadstekker om de batterij op te laden via een conventioneel stopcontact.
Ga je elektrisch rijden, dan vertrek je dus best goed voorbereid. Ook de juiste verzekering is daarbij onmisbaar. Die vind je bij DVV verzekeringen. Ben je klaar om te vertrekken? Of heb je toch nog vragen? Stel ze gerust via onderstaand formulier.
Lees ook:
Een veilige webshop op poten zetten doe je zo
Wat te doen bij phishing en ransomware? 5 tips voor meer cyberveiligheid
Contactinformatie
-
DVV Verzekeringen
-
Karel Rogierplein 11
1210 Brussel
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
Finum Accountants
Credendo