anr-banner.gif

Wat te doen bij phishing en ransomware? 5 tips voor meer cyberveiligheid

Bedrijven en overheidsinstellingen zijn steeds vaker het slachtoffer van phishing en ransomware. Ook kmo’s kunnen het doel zijn van een cyberaanval.

Wat zijn phishing en ransomware?

Phishing is een fenomeen waarbij cybercriminelen je vertrouwen proberen te winnen om belangrijke informatie te verkrijgen. Denk hierbij aan paswoorden of bankgegevens. Meestal gebeurt dit via mails. Deze mails zijn bijzonder realistisch en maken gebruik van geloofwaardige logo’s en professionele opmaak en lettertypes.

Via deze mails kan zogenaamde ransomware op jouw computer geïnstalleerd worden. De software blokkeert het toestel en de gegevens die erop staan, en vraagt vervolgens om een betaling om van de blokkade af te komen.

Het doel van phishing en ransomware is om bedrijven grote geldbedragen, of losgeld, afhandig te maken door de bedrijfsvoering te blokkeren.

5 Tips voor een betere cyberveiligheid

  1. Te dringend of te mooi om waar te zijn. Als je een bericht ontvangt dat erg dringend klinkt of te mooi is om waar te zijn dan is de kans groot dat het om phishing en ransomware gaat.
  2. Kijk goed naar het emailadres en de domeinnaam. Vaak wordt de mail verstuurd vanuit een ongewoon emailadres of met een ongewone domeinnaam (@customer.service; @client-group). Hackers gebruiken vaak een variant van een echte naam. Wanneer het correcte emailadres ‘@belgiumbedrijf.be’ is zullen ze het vergelijkbare ‘@belgium-bedrijf.com’ gebruiken.
  3. Kijk of alle letters in de juiste volgorde staan. Vaak gebruiken hackers een variant van een bestaand email adres door de volgorde van de letters te wijzigen, bijvoorbeeld ‘@blegiumbedrijf.be’. Soms halen ze letters weg (@blgiumbedrijf.be) of vervangen ze deze door cijfers (@be1giumbedrijf.be). Als je een vermoeden hebt, kijk dit dan extra aandachtig na.
  4. Wacht met de link. Mails met een link of een bijlage zijn hoge risico’s. Dit is immers de manier waarop malware op jouw toestel terecht komt. Wanneer je twijfelt kan je best even met je muiscursor op de link gaan staan zonder te klikken. Er verschijnt dan een kleine pop-up met de volledige link. Zo kan je beter vaststellen of het om een veilig bericht gaat.
  5. Wees voorzichtig als je niets verwacht. Ontvang je een email van een postbedrijf hoewel je niets bestelde? Dit is vaak een signaal voor een phishing en ransomware.

DVV staat je bij tegen phishing en ransomware

Hoewel je heel voorzichtig bent, blijft de kans bestaan dat je op een foute link klikt. Voor bedrijven kunnen de gevolgen dan heel zwaar zijn. Vooral bij phishing en ransomware die er voor zorgt dat je niet langer kan werken. Daarom ontwikkelde DVV Digi Cover om jouw bedrijf in natura te ondersteunen. In het geval van een cyberaanval bieden IT-experten een technische oplossing en helpen juridische experten je met je GDPR-verplichtingen. Daarnaast helpen communicatie-experten met het herstel van de reputatie van jouw bedrijf.

Vraag hier je offerte voor DVV Digi Cover

Hoe voorkom je phishing en ransomware? Meer weten over Digi Cover van DVV? Neem dan contact op met een verzekeringsexpert via onderstaand formulier.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DVV Verzekeringen

Meer weten?

Dvv verzekeringen logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DVV Verzekeringen

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials