5 tips om te deconnecteren op vakantie
Vakantie is tot rust komen, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Digitale tools zorgen ervoor dat je in contact blijft met collega’s. Niet gestoord worden na de werkuren of tijdens vakantie wordt steeds moeilijker, maar is wel nodig om stress, burn-out en fysieke klachten te vermijden. De externe dienst voor preventie en bescherming op het werk, IDEWE geeft vijf tips om te deconnecteren op vakantie.
IDEWE vzw is de grootste externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in België met een territoriale erkenning voor het ganse land. Voor IDEWE gaat een preventiebeleid opzetten verder dan arbeidsgeneeskunde alleen. Het bestrijkt ook de domeinen van veiligheid, hygiëne, psychosociale aspecten, ergonomie en milieu.
1. ‘Niet storen’ is de norm, niet omgekeerd
Iets van een collega vragen wanneer die op vakantie is, kan binnen het recht op deconnectie enkel in samenspraak of als dat onderdeel is van diens functieomschrijving. Maar toon zelfs dan altijd respect. Een collega storen om zelf twee minuten zoekwerk uit te sparen, is niet hetzelfde als wanneer je team niet verder kan omdat enkel die collega cruciale info bezit.
2. Spreek af en waarom en hoe
Zorg dat je goede afspraken maakt: waarvoor mag je iemand wel en niet storen en hoe wil de collega dan dat dat gebeurt. Door bijvoorbeeld eerst een Whatsappje te sturen in plaats van meteen te bellen geef je jouw collega de flexibiliteit om zelf te bepalen of en wanneer er tijd wordt gemaakt.
3. Definieer ‘dringend’
Hoe dringend is dringend? Iets wat bovenaan jouw lijstje staat is misschien geen hoge prioriteit voor je collega of het team. Als je afspreekt dat storen mogelijk is wanneer het ‘superdringend’ is, zorg er dan voor dat het hele team onder deze term hetzelfde verstaat.
4. Maak afspraken rond communicatietools
Zijn er professionele of informele WhatsAppgroepen met collega’s? Spreek af met elkaar hoe je hier als team mee omgaat op vakantie. Als een vakantieganger een groep tijdelijk wilt ‘muten’ of verlaten, is iedereen hier best van op de hoogte en respecteer je dat ook van elkaar.
5. Geef bij deconnecteren zelf het goede voorbeeld
Deconnectie verwaarlozen is vaak een gevolg van groepsdruk - of zelfs een bedrijfscultuur – die zichzelf in stand houdt. Het is niet omdat collega X het prima vindt om gestoord te worden tijdens verlof, dat collega Y dat ook vindt – of moét vinden. Ga het gesprek aan, respecteer afspraken en vermijd gemengde en nefaste signalen richting collega’s.
Aan de hand van bovenstaande tips hopen we dat je deze zomer gerust op vakantie vertrekt. Natuurlijk bestaat het recht om te deconnecteren niet alleen tijdens je vakantie, ook na je werkuren mag je niet meer gestoord worden. Het ‘deconnectierecht’ is nodig voor de balans tussen werk en privé. Wil je graag nog meer lezen over mentaal welzijn en je goed voelen op het werk? Bekijk dan het AXA mind Health Report 2023 waarin opvallende cijfers naar voren komen.
Stel een vraag
aan een specialist
Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.
Ook interessant
Interessante bedrijven
ibizz
Effectis