anr-banner.gif

Diefstal van je software of hardware: wat te doen en hoe te voorkomen?

Als zelfstandige is het niet altijd mogelijk om er lange tijd tussenuit te gaan. Daarom nemen veel freelancers en ondernemers hun laptop of tablet mee in hun bagage wanneer ze een reis maken. Maar wat als je geconfronteerd wordt met een diefstal? Welke voorzorgen kan je nemen? Wat doe je wanneer het toch gebeurt?

De back-up: een eenvoudige manier om je te wapenen tegen diefstal van software of datagegevens

Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer het gaat over diefstal van je software of datagegevens. Maak dus een back-up via een cloud tool of externe harde schijf voordat je op zakenreis of vakantie vertrekt. Je doet dat het best regelmatig. Houd de reminders in het oog, vaak heb je de mogelijkheid om een automatische back-up te programmeren.

Zorg er ook voor dat je je externe back-ups niet opbergt bij je toestellen. Het lijkt evident, maar het wordt vaak vergeten. Bewaar de back-up dus veilig thuis of op kantoor.

Beveilig jezelf met anti-diefstal software

Als je jezelf echt wil beveiligen tegen diefstal van jouw laptop, tablet of pc, is anti-diefstal software een uitstekende optie. Je kan kiezen voor een toepassing die het apparaat op afstand lokaliseert via de IP-verbinding van je computer. Het bedrijf kan de politie dan de exacte locatie van de gestolen pc bezorgen. Soms kan je zelfs de webcam activeren en foto's nemen van de dief. Bovendien vergrendelt deze software het apparaat om toegang te blokkeren of voorkomen.

Verzeker je uitrusting!

Een verzekering voor je hardware en software is altijd een goed idee. Er zijn speciale verzekeringen voor schade die ook dekking kunnen bieden tegen diefstal en schade door bv brand. Dit is natuurlijk onmisbaar als je kwaliteitsmateriaal hebt!

Je moet ook weten dat een gestolen toestel gevolgen heeft voor de veiligheid van je klantgegevens. Zo kan je aansprakelijk gesteld worden op grond van de GDPR-wetgeving als er een datalek plaatsvindt. Ook in dat geval zijn er verzekeringen die jou de nodige (rechts)bijstand verlenen.

Diefstal van je kantoormateriaal verhinderen = je uitrusting op slot leggen

Werk je wel eens op openbare plaatsen, dan kan een eenvoudig hangslot extra bescherming bieden. Een slot maakt het de dief moeilijk en zal hem afschrikken. Schaf jezelf er dus één aan of ga op zoek naar een tas of rugzak die voorzien is van een hangslot.

Wat te doen bij diefstal van je software of hardware?

Het eerste wat je moet doen is contact opnemen met je verzekeraar en bij de politie aangifte doen. Het proces-verbaal van diefstal kan in een vreemde taal zijn opgesteld. DVV Verzekeringen biedt gepaste ondersteuning in dit en vele andere gevallen.

Vertrek je binnenkort op zakenreis of vakantie? Bereid je goed voor en zorg voor de juiste verzekering. Heb je nog vragen? Stel ze gerust aan de specialisten van DVV via onderstaand formulier.

Lees ook:

Cyberbeveiliging: voorkomen is beter dan genezen

1 op 2 ondernemingen slachtoffer van cybercriminaliteit: verzekering is onmisbaar!

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en DVV Verzekeringen

Meer weten?

Dvv verzekeringen logo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • DVV Verzekeringen

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials