anr-banner.gif

Wat is de meerwaarde van verantwoord ondernemen voor jouw kmo?

IT

Verantwoord ondernemen is een trendy item. Maar wat is het belang ervan, hoe pak je het aan als kmo, hoe rapporteer je erover en vooral… welke meerwaarde levert het jou op? Chief Financial Officer Alexander Rahusen vertelt hoe softwarebedrijf Exact dit begrip concreet invult.

Velen beschouwen verantwoord ondernemen als iets wat de bedrijfsvoering van een organisatie wordt opgedrongen. Nochtans kan het jouw kmo heel wat opleveren. “Vergeet niet dat veel stakeholders (overheid, ondernemingen, businesspartners…) bijvoorbeeld duurzaamheid vandaag zien als een vereiste om tot een mogelijke samenwerking te komen. Denk ook aan het onderscheidend vermogen voor je klanten en medewerkers,” vertelt Alexander. “Voor de nieuwe generatie is verantwoord ondernemen trouwens niets minder dan een must. Via lokale initiatieven kan je dan weer de band met de omgeving versterken, niet onbelangrijk als je op lange termijn actief wilt blijven.”

Hoe pakt Exact verantwoord ondernemen aan?

Alexander: “Exact wil op lange termijn van waarde zijn, zowel voor klanten, collega’s, partners als de samenleving. Daarom willen we verantwoord ondernemen, met respect voor elkaar en het milieu.” Van de concrete maatregelen die Exact al nam, vernoemen we het gebruik van zonnepanelen, het minimaliseren van de reisbewegingen en het stimuleren van technologische ontwikkelingen. Slimmer programmeren beperkt namelijk de CO2-uitstoot.

Het softwarebedrijf ziet verantwoord ondernemen breder dan louter de duurzaamheidsaspecten. “We vinden het belangrijk om een bijdrage te leveren aan de lokale gemeenschappen waarin we actief zijn. Elke medewerker mag drie werkdagen per jaar vrij nemen om vrijwilligerswerk naar keuze te doen. Met een bestand van 1.850 medewerkers hebben we het over ruim 5.500 dergelijke Giving Back Days per jaar.” Medewerkers die zich inzetten voor goede doelen, krijgen ondersteuning en aanmoediging via Matching Funds. Wanneer een Exact-medewerker bijvoorbeeld geld inzamelt met een sponsorloop, dan legt Exact er een bedrag bovenop.

Kwaliteit en integriteit

Exact motiveert zijn partners, leveranciers en klanten om op een verantwoorde manier te ondernemen. “Wie met ons werkt moet zijn of haar verantwoordelijkheden uitvoeren met professionele integriteit en conform ons compliance-beleid. Het naleven van normen, waarden, wet- en regelgeving verzekert dat we de beste producten en service bieden, en bovendien op een ethische en legale manier werken. We gaan alleen samenwerkingen aan met organisaties die net als wij verantwoord ondernemen en dezelfde duurzaamheidsdoelstellingen nastreven. Verantwoord ondernemen is een onderdeel van onze zakelijke contracten, want samen kunnen we zoveel meer impact maken.”

Verantwoord ondernemen: hoe begin je eraan?

Een goed vertrekpunt is uitkijken naar onderwerpen die spelen in je sector. Focus op initiatieven die dicht bij de organisatie staan, aansluiten bij jouw uitdagingen en verantwoordelijkheden. “Daar kan je impact hebben,” aldus Alexander. “Bij Exact hechten wij bijvoorbeeld veel belang aan privacy en datasecurity. We trachten ook zo efficiënt mogelijk te zijn in het ontwikkelen van onze software, om de datacenters te ontlasten. Dergelijke thema’s maken deel uit van de kern van ons bedrijf. Daarmee kunnen we echt een verschil maken. Veel meer dan pakweg met het afkopen van emissierechten. Walk the talk: doe wat je zegt en zeg wat je doet. Hoe oprechter je bent, hoe meer energie je genereert binnen je organisatie.”

Die energie uit zich onder meer in de betrokkenheid van medewerkers. Het is zinvol je doelstellingen rond verantwoord ondernemen te implementeren in alle lagen van de organisatie, zodat de strategie gezamenlijk gedragen wordt.

Hoe creëer je een succesvolle responsible business strategy?

Als jouw kmo verantwoord onderneemt, wil je daar vanzelfsprekend de nodige ruchtbaarheid aan geven. Om te kunnen rapporteren over je initiatieven, heb je doelstellingen en data nodig. Alexander ziet hierin een rol weggelegd voor de oplossingen van Exact: “Onze software draagt bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van onze klanten. We helpen de papierstromen aanzienlijk te beperken door de ontwikkeling van elektronische en online facturering, het aanbieden van online betalingsmogelijkheden en online documentenbeheer. We blijven de software in die zin innoveren. Bijkomend voordeel: wanneer je digitaal werkt is het makkelijker om KPI’s vast te leggen, data terug te vinden en rapportages te maken.”

Alexanders 5 tips voor kmo’s die willen verantwoord ondernemen

  1. Praat met je sectororganisatie om te vernemen wat er echt speelt. Doe dit ook met je medewerkers en klanten.
  2. Kies een paar focusthema’s uit, begin klein.
  3. Rapporteer in een taal die alle stakeholders begrijpen
  4. Maak van verantwoord ondernemen geen aparte afdeling, maar betrek de hele organisatie erbij.
  5. Blijf niet hangen in goede intenties, het verantwoord ondernemen moet intrinsiek worden. Het werkt verbindend en kan een verschil maken voor je medewerkers, voor je klanten en je omgeving.

Meer weten over verantwoord ondernemen en hoe Exact software jou daarbij kan helpen? Aarzel niet en neem contact op met Exact.

anr-banner-400x300-v3.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials