BCLOSE_Leaderboard.gif

Tips om je product flow in je magazijn te vereenvoudigen

Logistiek

.

Tip 1: Zorg dat iedereen het proces kent.

Vaak is er in kleine magazijnen één persoon die alles weet en alles kan, terwijl de andere werknemers enkel specifieke opdrachten krijgen. Dat kan leiden tot stress en problemen. Deze persoon wordt voortdurend gestoord met vragen. Tevens zijn de overige werkkrachten minder productief omdat ze het hele proces niet kennen. Wanneer deze centrale persoon ziek valt, is het moeilijk om zijn taken te vervullen.

Daarom is het belangrijk dat iedereen die (af en toe) in het magazijn werkt, weet hoe het proces loopt, hoe alle tools (hardware en software) werken en waar alles zich bevindt. Hieraan zijn een aantal voordelen aan verbonden, namelijk:

  1. Het zorgt ervoor dat je het proces en de tools relatief eenvoudig moet houden, want als het te ingewikkeld wordt, kan je het nooit aan iedereen uitleggen.
  2. Het zorgt voor minder stress bij je werknemers en je magazijn loopt heel wat soepeler wanneer iedereen zelfstandig kan werken.
  3. Je bent flexibeler bij het opvangen van drukte en ziekte.

Zorg ervoor dat je het hele proces ook schriftelijk vastlegt. Zo denk je er beter over na én is het eenvoudiger voor je werknemers als ze dit willen nalezen.

Tip 2: Rond elke bestelling in één keer af.

Hoewel het handig lijkt om alles in batches te doen, is het - zeker in kleine magazijnen - een schijngevoel van efficiëntie. We raden het dus af om eerst alle picklijsten uit te printen, vervolgens alle producten uit de schappen te halen, enzovoort.

Dikwijls heb je dezelfde producten en dozen herhaaldelijk in je handen. Bovendien heb je meer ruimte nodig om lopende bestellingen uit te stallen. Je moet iedere keer dezelfde picklijst lezen zodat je weet wat er moet gebeuren. Je doet een voortdurende herhaling van stappen en overbodige verplaatsingen. Hierdoor verlies je meer tijd dan dat je wint.

Beter zou je je proces erop inrichten dat je één picklijst pakt, hiervan de producten verzamelt, ze in een doos stopt, de picklijst afmeldt in de software, het verzendetiket maakt en op de doos plakt. Zo kan je de hele bestelling in één keer afronden en hem vervolgens in de hoek klaarzetten voor de pakketdienst.

Ongeacht hoeveel bestellingen er binnen komen in je magazijn, je houdt flexibiliteit. Komt er toch iets tussen, dan zullen alleen onaangeraakte bestellingen zich opstapelen. Daarbij heb je heel wat bestellingen die reeds volledig afgerond zijn.

Tip 3: Verminder uitzonderingen

Vaak gebeuren bedrijfsongevallen wanneer standaard procedures niet worden gevolgd of wanneer er afwijkingen zijn. Je zorgt er het best voor dat je zo weinig mogelijk ‘uitzonderingen’ in je magazijn hebt. Hoewel vaak gezegd wordt dat ze belangrijk zijn in de dienstverlening, toch kan je het aantal mogelijke excepties verminderen of standaardiseren. Voornamelijk gaat het erom dat iedereen in elke situatie precies weet wat er moet gebeuren en dat er zo weinig mogelijk ad hoc bedacht wordt.

Zo kan je ervoor zorgen dat je voor elk type verzending een vaste verzendpartij hebt met vaste prijzen. Je voorkomt dat je plots moet rondbellen als je een keer een palletzending hebt. Als je maar één of twee keer een palletzending hebt, zorg je dat alles daarvoor standaard is en iedereen precies weet wat hij moet doen. Minder overleg, minder fouten, besparing in tijd en duidelijkheid naar je klanten toe.

Tot slot kan je denken aan het verminderen van het aantal formaten dozen. Indien je maar 4 maten dozen hebt in plaats van 8, is dat goedkoper en eenvoudiger. Het hangt uiteraard af van de producten die je stuurt, maar je kan hier zeker eens naar kijken.

Gezocht: partners die helpen bij het optimaliseren van product flows

1. Stream Software

Onze partner Stream Software combineert informaticakennis met een grondige kennis in logistiek en douane. Hun systeem verbindt zich met je basissysteem. Zij zorgen ook voor opleiding en een helpdesk.

2. iOnLogistics

Onze partner iOnLogistics levert oplossingen voor magazijn en logistiek management. Zij bieden een globale oplossing om een magazijn te laten draaien aan een maximale waarde tegen minimale kosten.

3. Descartes

Onze partner Descartes is een specialist in cloudbased oplossingen voor supply chains. Voor elke onderneming heeft Descartes (software) oplossingen die bijdragen aan de productiviteit.

4. Slimstock

Onze partner Slimstock is Europees marktleider in voorraadoptimalisatie. Zij bieden een complete oplossing voor het beheren en optimaliseren van voorraden.

Bonnen:

Magazijn tip 1: Zorg dat iedereen het proces kent

Magazijn tip 2: Rond elke bestelling in één keer helemaal af

Magazijn tip 3: Verminder uitzonderingen

BCLOSE_Rectangle.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials