Versie 3 B-Close.gif

Nieuw distributiecentrum van Cebeo is ‘BREEAM’ excellent

Het distributiecentrum van Cebeo, verdeler van elektrisch en elektrotechnisch materiaal, barst al enkele jaren uit zijn voegen. Het bedrijf besloot daarom om een nieuw centrum te bouwen in Doornik. Die vestiging zal voldoen aan de eisen van het BREEAM ‘Excellent’ niveau en een verbetering betekenen voor klanten én werknemers.

Duurzaam distributiecentrum voor Cebeo

“De grondwerken zijn onlangs gestart, de ruwbouwfase begint na het bouwverlof”, zegt Wim Haemelynck, senior project manager bij Cebeo.

“Als alles vlot loopt, is het nieuwe distributiecentrum van Cebeo operationeel vanaf de lente van 2023. Het nieuwe gebouw zal ongeveer 40.000 m²groot en 18 meter hoog worden, wat meer dan een verdubbeling is tegenover de huidige site. En door via het BREEAM-proces te werken, wordt het ook een pak duurzamer.

“Om zo’n BREEAM-certificaat te behalen, zetten we natuurlijk in op hernieuwbare energie. We streven naar maximale energieneutraliteit door enerzijds zelf groene energie op te wekken en anderzijds zo weinig mogelijk energie te verbruiken. Dat doen we met onder andere zonnepanelen, geothermie en het gebruik van duurzame materialen. Ook het onderhoud van de installaties is een belangrijke factor bij BREEAM.”

Duurzaam transport centraal

“Maar het gaat om zoveel meer dan energie,” gaat Wim Haemelynck verder. “BREEAM verplicht je om bij het begin van je project al rekening te houden met alle aspecten van duurzaamheid. Dat gaat ook over afvalstromen, gezondheid of een duurzaam transportplan. We bekijken daarom ook hoe we elektrische wagens kunnen stimuleren, en hoe we publiek transport en fietsen zo aantrekkelijk mogelijk kunnen maken voor onze werknemers.”

Het nieuwe distributiecentrum van Cebeo wordt daarom ook strategisch ingeplant, aan het afrittencomplex van de E403 en de E42. Alle verkeer voor Cebeo zal rechtstreeks naar het industrieterrein worden geleid, zodat de woonkernen in de buurt volledig gevrijwaard blijven. Een geluidstudie heeft uitgewezen dat de omwonenden op dat vlak geen enkele hinder zullen ondervinden.”

Innovatief afval- en waterbeheer

“Het centrum in Doornik zal verder 200.000 liter regenwater kunnen stockeren om de toiletten te spoelen”, zegt Wim Haemelynck.

“Maar via BREEAM denk je toch ook weer dat stapje verder. Zo zullen we ook meer inzetten op lekdetectie in een gebouwbeheersysteem. ”

Nieuw distributiecentrum Cebeo is beter voor klanten en personeel

Die semi-automatisatie in het nieuwe distributiecentrum van Cebeo zal ook het welzijn van de werknemers ten goede komen.

“Onze medewerkers zullen veel minder zelf moeten heffen en transporteren. Dat is niet alleen een ergonomische verbetering. Ze hebben daardoor ook meer tijd om goederen te picken en klaar te zetten voor de klanten. Die kunnen op hun beurt daardoor nóg later hun bestelling plaatsen, met levering de dag erna. We zorgen ook voor een betere klimaatregeling en ventilatie en meer daglichtinval. Zo maken we de omgeving waarin onze mensen moeten werken aangenamer.”

Heb je vragen over de producten en diensten van Cebeo? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Lees ook:

Van Roeselare tot Kiev: duizelingwekkende kabelvolumes voor het nieuwe AZ Delta ziekenhuis

De Lijn werkt met technisch gereedschap van Cebeo

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Cebeo

Meer weten?

Cebeo

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Cebeo

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials