Versie 3 B-Close.gif

Efficiënt verpakken: 10 tips om dit goed aan te pakken

Of je nu voor de eerste keer iets gaat verpakken of dit dagelijks doet, je neemt best goed onder de loep hoe je dit aanpakt. Efficiënt verpakken? Dat gaat véél verder dan een waarschuwingsetiket bij breekbare inhoud.

Hoe jouw product efficiënt verpakken?

Je product en een doos. Meer heb je toch niet nodig om een product goed te verpakken? Fout! Er zijn héél wat materialen en mogelijkheden beschikbaar om efficiënt te verpakken. Verpakkingsbedrijf Storopack geeft je alvast 10 tips. Alle materialen vind je trouwens terug op hun shop!

Tip 1: Kies de juiste doos

De juiste doos? Die is stevig genoeg en aangepast aan de afmetingen van je product. Uiteraard zijn er standaard afmetingen beschikbaar, maar welke vorm je product ook heeft: er is een gepaste doos. Er zijn ook dozen met variabele hoogte. Check zeker de keuzegids voor dozen!

Tip 2: Ga voor optimale bescherming

Breekbare producten beschermen, een verpakking die vochtbestendig, antistatisch of antiroest moet zijn? Tref voor delicatere producten de nodige maatregelen.

Tip 3: Verpak verschillende goederen afzonderlijk

Voor delicate goederen die je in 1 doos verpakt, voorzie je best een aparte verpakking:

  • een aparte indeling in de doos
  • producten apart omwikkelen
  • een vormdeel voor elk onderdeel

Tip 4: Vermijd lege ruimte in de doos

Zorg voor een goed opgevulde doos zodat de verpakking niet kan inzakken. Je kan gaan stutten, opvullen of hermetisch afsluiten. Ook een optie: het op maat aanpassen van de doos. Gebruik de keuzegids om je te helpen bij je keuze.

Tip 5: Sluit je doos goed af

Bij efficiënt verpakken, hoort ook de juiste afsluiting. Of je nu tape, omsnoering, nietjes of een combinatie hiervan gebruikt: zorg ervoor dat je doos veilig afgesloten is zodat die niet zomaar geopend kan worden. Hierbij kan je manueel of machinaal te werk gaan. Ook op verplaatsing zijn er opties voor een veilige afsluiting.

Tip 6: Verstevig als het nodig is

Scherpe hoeken of randen van je product, pakket of lading verdienen extra aandacht. Bekijk of een versteviging en bescherming nodig is rond je product en/of aan de buitenkant.

Tip 7: Verlies het transport niet uit het oog

Een pakket zwaarder dan 50 kg transporteer je het best op een pallet. Ook hierbij enkele tips: Er bestaan ook stapelbare (en dus plaatsbesparende) palletten. Bekijk zeker ook de verschillende opties om transportschade te voorkomen. Zorg voor de nodige stabiliteit en ga voor een goede ladingzekerheid!

Efficiënt verpakken gaat nog een stap verder

Om af te sluiten nog 3 extra tips...

Tip 8: Denk aan het milieu

Verpakkingsmateriaal, er is er véél van. Vervuilend? Niet noodzakelijk want er bestaat ook ecologisch verpakkingsmateriaal. Storopack gaat alvast voor duurzaamheid. Er kan gebruik gemaakt worden van gerecyclede of hernieuwbare grondstoffen. Ook composteerbare verpakkingen zijn een optie.

Tip 9: Ga voor ergonomie in je verzendafdeling

Ook de manier waarop je werkt, bekijk je best grondig. Er zijn verschillende manieren om zo ergonomisch en productief mogelijk in te pakken:

Tip 10: Zorg voor een positieve uitpakervaring

Een fijne uitpakervaring is belangrijk. Het product moet goed beschermd en ook mooi verpakt zijn. Denk daarbij aan een bedanking, informatie en identificatie rond het product en je merk.

Wil je graag samen met de experts van Storopack jouw verpakkingsproces bekijken en indien nodig optimaliseren? Neem dan contact op via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Storopack

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Storopack
  • Nieuwbrugstraat 79
    1830 Machelen
  • +32 (0)2 756 80 90

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials