Je bedrijf verkopen? Bereid je goed voor en stel jezelf deze 4 vragen

Je wilt je bedrijf verkopen, dat staat vast. Dan wil je daar natuurlijk de beste prijs voor. Maar wat wil je daarnaast nog? Hoe zie jij de toekomst voor jezelf, je bedrijf en je medewerkers? Formuleer alvast een antwoord op deze 4 vragen.

Je bedrijf verkopen start met een helder toekomstbeeld

Voor je start met het verkoopproces, is het cruciaal dat je zelf een goed beeld hebt van wat de toekomst brengt voor jezelf, je onderneming en je medewerkers. Dit scenario zal de basis vormen voor documentatie en gesprekken met eventuele kopers. Wil je je bedrijf verkopen en wil je dat dit een groot succes wordt? Zorg dan dat je een helder beeld hebt van die toekomst door het beantwoorden van onderstaande 4 vragen.

1. Wat verkoop je exact?

Wil je je bedrijf verkopen? Dan lijkt de vraag wát je wil verkopen, heel eenvoudig. Toch is het antwoord soms complex. Heb je vastgoed of een waardevolle oldtimer gekocht met je vennootschap? Worden die dan mee verkocht?

In ieder geval: voor zaken die ver van de bedrijfsactiviteiten staan, is het handig om deze al uit de vennootschap te halen voor het transactieproces start. Zo’n structureringen uitvoeren tijdens het proces vermijd je beter.

Is er sprake van ‘functioneel’ vastgoed (inherent verbonden aan je business)? Dat koppel je ook best los van het geheel. Kopers huren liever eerst een tijdje vóór ze kopen.

2. Hoe wil je je bedrijf verkopen?

Ga je voor een aandelentransactie (overdracht van alle activa, passiva en risico’s) of een handelsfondstransactie (overdracht van specifieke activa en eventueel passiva)?

Tussen beide opties is er als verkoper vooral fiscaal een verschil. Verkoop van aandelen wordt 0% belast terwijl de opbrengst van een handelsfondstransactie in je vennootschap komt waarbij de winst nog onderdeel uitmaakt van je vennootschap en belast wordt.

3. Wat zijn de voorwaarden die meespelen?

Jouw voorwaarden bepalen mee het type koper. Wil jij of een familielid (op eigen initiatief of op vraag van een eventuele koper) na de overname nog een rol spelen binnen het bedrijf? Zorg ervoor dat het duidelijk is hoe dit zal gebeuren en wat daar tegenover staat.

De financiering is ook iets waar je een goed zicht op moet krijgen. Jij wil waarschijnlijk zo snel mogelijk je geld, terwijl de koper misschien graag gebruik maakt van een earn out of een vendor loan.

4. Wie is je ideale koper?

Je bedrijf verkopen kan aan 3 types van kopers:

  • Strategische kopers: Hier gaat het om bijvoorbeeld concurrenten die mikken op horizontale integratie of leveranciers die gaan voor een verticale integratie. De beoogde schaalvoordelen zorgen ervoor dat dit soort koper waarschijnlijk de hoogste prijs zal bieden.
  • Financiële en institutionele kopers: Hieronder vallen de private equity-spelers en family offices.
  • Management buy-out: De interne manager koopt zich in het kapitaal in. Dit kan gepaard gaan met een extra investeerder of een manager die zich van buitenaf inkoopt (management buy-in).

Droom je van een succesvolle, vlotte bedrijfsovername? Zorg dan voor een duidelijk antwoord op deze 4 vragen. Wil je je bedrijf verkopen met ondersteuning van experts ter zake? Neem dan zeker contact op met Dealmakers via onderstaand formulier.

Meer lezen:

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Dealmakers

Meer weten?

Logo Dealmakers

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Dealmakers

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials