Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Het belang van een werkplek met een goede akoestiek

Zeggen dat plaatsen met storende omgevingsgeluiden niet bevorderlijk zijn voor de concentratie, is een open deur intrappen. Sterker nog, een werkomgeving met een goede akoestiek bevordert de productiviteit en de creativiteit. Maar hoe creëer je een kantoor met een evenwichtig geluidsniveau? De specialisten van Kinnarps delen hun inzichten over hoe geluid werkt en hoe het ons beïnvloedt.

Als ontwerper en leverancier van duurzame totaaloplossingen voor werkplekken, hecht Kinnarps belang aan alle ergonomische aspecten. Dat gaat van een goede werkhouding en voldoende beweging, tot doordachte verlichting en een aangename akoestiek. In dit artikel focussen op dit laatste, vaak onderschatte, element.

Een kantoor met een goede akoestiek inrichten

Een werkplek met een slechte akoestiek leidt tot frustratie, concentratieverlies, hoofdpijn enz. In dergelijke omstandigheden presteren is verre van evident. Gelukkig is er een keerzijde aan de medaille. Gericht investeren in een akoestisch evenwichtige werkomgeving bevordert welzijn en succes. En dat kan bij elk kantoor, wat voor type het ook is en ongeacht de indeling. Iedereen beseft dat geluid ons positief (bijv. muziek) of negatief (straatlawaai) kan beïnvloeden. Maar eens je weet hoe geluid werkt en hoe je het kan beheersen, kan je werk maken van een stimulerende akoestiek. En dat gaat niet zozeer om het creëren van een ‘stil’ kantoor. Veel belangrijker is het in evenwicht brengen van de geluidsniveaus en geschikte geluidsomgevingen afstemmen op uiteenlopende activiteiten.

Aandacht voor akoestiek van bij de planningsfase

In het ideale scenario moet je de kantooromgeving nog inrichten. Dat betekent dat je van meet af aan de nodige maatregelen kan nemen om de geluidsniveaus goed uit te balanceren. Voorzie daarom in de planningsfase akoestische plafonds en geluidsabsorberende vloeren. Dat is een investering met onmiddellijk resultaat, die je een goede basis verschaft en in een later stadium veel problemen voorkomt. Wil je een bestaande ruimte (her)inrichten? Meet dan eerst de nagalmtijd, ofwel de echo in de ruimte. Daarvoor klap je hard in de handen en meet je hoe lang het geluid nagalmt. Harde oppervlakken zorgen voor een lange nagalmtijd. In plaatsen waar mensen vergaderen of praten moet de nagalmtijd zo kort mogelijk zijn. Dat effect kan je bereiken door beklede meubels, geluidsabsorberen­de materialen, gordijnen, tapijten, geluidsabsorberende bovenbla­den en meubels met wielen te gebruiken. Bijkomend voordeel: zachte materialen zorgen voor een gezellig en kalmerend gevoel.

Ruimtes voor verschillende activiteiten

Niet elke kmo beschikt over ruim bemeten, moduleerbare kantoren. In sommige ruimtes werkt er nu eens iemand op een laptop, terwijl er dan weer een teammeeting plaatsvindt. In die gevallen moet je het interieurontwerp aanpassen om voor alle activiteiten een omgeving met de juiste akoestiek te creëren. Verder is het belangrijk om het kantoor in te delen in verschillende zones, afgestemd op de verschillende behoeften aan focus. Maak ook duidelijke afspraken rond het gebruik. Voor de onderverdeling kan je creatief aan de slag gaan met scheidingswanden, opbergoplossingen, meubels met hoge ruggen of textiel om de verspreiding van geluid te beperken.

4 manieren om de akoestiek te beïnvloeden

 1. Geluid beperken
  Geluidsabsorberende bovenbladen, tapijten, gordijnen, wielen op meubels, scheidingswanden, zacht sluitende laden
 2. Geluid verspreiden
  Boekenplanken, planten, scheidingswanden, opbergoplossingen met onregel­matige vormen
 3. Geluid absorberen
  Beklede meubels, wand-, plafond-, tafel- en scheidingswanden
 4. Geluid blokkeren
  Muren in de ruimte of muren die ver­keersgeluid van buitenaf blokkeren

Een werkplek met een goede akoestiek stimuleert het welzijn, de creativiteit en de productiviteit. Verneem je graag hoe Kinnarps je hierbij kan helpen? Aarzel niet en neem contact op via het invulformulier hieronder.

Lees ook:

Een landschapskantoor met een aangename akoestiek: Kinnarps geeft tips
Haal het maximum uit je kantoor met de Kinnarps Next Office® werkplekanalyse

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Kinnarps BeLux

Meer weten?

Kinnarps

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

 • Kinnarps BeLux

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials