Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Nieuwe regelgeving is extra duw voor studentenarbeid

HR

Sinds 1 januari 2023 mogen studenten tot 600 uur per jaar werken tegen verlaagde sociale bijdragen, in plaats van 475 uur. 29% van de studenten die reeds als jobstudent werkt, geeft in de jaarlijkse studie van Randstad aan de intentie te hebben om hier dit jaar gebruik van te maken en meer te zullen werken.

Werken maakt voor de grootste groep studenten deel uit van het dagelijks leven. 77% van de studenten werkt als jobstudent tijdens de zomervakantie en 75% werkt als jobstudent tijdens de rest van het jaar. Nooit eerder was het verschil zo klein. 69% van de studenten werkt in beide periodes.

Studenten geven aan gemiddeld 66 dagen per jaar te werken. Dit is een stijging in vergelijking met vorig jaar (60 dagen) en de jaren daarvoor. Ook de mediaan voor het aantal gewerkte dagen ligt een stuk hoger: 50 dagen.

“Door de versoepeling van de wetgeving kunnen studenten nu heel gemakkelijk flexibel werken. Zowel werkgevers als studenten maken hier met de huidige krapte op de arbeidsmarkt gebruik van. De omzetting van mogelijk te presteren dagen naar uren heeft een groot effect gehad en ook het optrekken van het aantal uren naar 600 uur lijkt dat volgens de intenties van de studenten nog een extra duw in de rug te geven.” (Wim Van der Linden, woordvoerder hr-dienstverlener Randstad)

Vier op de tien studenten zegt dat ze aan hun huidige werkgever gevraagd hebben om het aantal uren te verhogen om de stijgende levensduurte op te vangen. Daarnaast gaf 41% van de studenten aan genoodzaakt om meer te werken om de kosten van hun studies te blijven betalen en 38% moest meer werken om meer bij te dragen aan het gezinsbudget.

Er is op het eerste gezicht dan ook een redelijk groot aantal studenten die via betaald werk bijdragen aan het gezinsbudget (25%) of deels de eigen studies financieren (25%).

“Het uitgavenpatroon van de studenten vertoont een grote constante: in België werken studenten vooral om leuke dingen te doen, te kopen en te sparen. Zelfs op langere termijn is er nauwelijks een evolutie te bespeuren. Deze situatie is minder voor de hand liggend dan ze lijkt. In heel wat landen gaat een groot deel van het inkomen via studentenarbeid naar de financiering van de eigen studies”, aldus Wim Van der Linden.

Detailhandel en horeca populairste sectoren

De sectoren die het meest een beroep doen op studenten zijn overduidelijk de detailhandel (24%), horeca (19%) en de vrije tijd (pretparken, clubs, ...) (10%). Productiebedrijven (9%) en de non-profit (6%) vervolledigen de top 5. Op vlak van de populairste studentenjob beweegt er het een en het ander. Magazijnier (9%) zakt van de eerste naar de derde plaats. Kassier(ster) (11%) herovert zo de titel van populairste studentenjob, kort gevolgd door administratief bediende (10%).

Lees ook: Tewerkstelling studenten: voordelen en oplossingen voor jouw bedrijf

Furbo-Rectangle_Updated.gif

Stel een vraag
aan een specialist

Heeft u vragen? Wij helpen u graag verder.

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials