Furbo-Leaderboard_Updated.gif

Tewerkstelling studenten: voordelen en oplossingen voor jouw bedrijf

Is de krapte op de arbeidsmarkt voelbaar in jouw bedrijf? De tewerkstelling van studenten via studierelevante bijbanen biedt heel wat voordelen voor kmo-bedrijven. In dit artikel lees je hoe HR-dienstverlener Randstad een concrete brug vormt met deze interessante doelgroep op de arbeidsmarkt en wat de voordelen én oplossingen voor jouw bedrijf zijn.

Randstad Young Talents zag 10 jaar geleden het licht. Luc Sels, nu rector van KU Leuven, merkte toen dat studenten van verschillende studierichtingen vlot doorstroomden naar de arbeidsmarkt, en dan nog vooral naar grote (inter)nationale bedrijven en/of bedrijven die focussen op on campus recruitment. Bovendien viel het hem op dat schoolverlaters maar een beperkt zicht hadden op de arbeidsmarkt: het kmo-landschap was onbekend en dus onbemind. Ten slotte vroeg hij zich af hoe studenten praktische werkervaring konden opdoen vanuit de redelijk theoretische bachelor- en masteropleidingen. Een student aannemen via een studierelevante studentenjob bood een oplossing voor al deze uitdagingen.

Directe lijn met studenten

Wat begon als een samenwerking tussen Randstad en de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven, groeide onder impuls van Herman Nijns, voormalig CEO van Randstad Belgium, uit tot een samenwerking met maar liefst 31 faculteiten en onderwijsinstellingen in België. Heidi Van Cleynenbreugel, senior Consultant bij Randstad Young Talents: “Die samenwerkingen zijn onze directe lijn met deze interessante doelgroep voor de arbeidsmarkt. We focussen op studenten uit de laatste jaren van de bachelor- en masteropleidingen. Regelmatig zijn de Randstad-consultants op de faculteiten aanwezig voor coachings.”

“We merken dat studenten heel graag willen werken. De instroom stijgt jaar na jaar. De voorkeur gaat uit naar een bijbaan in het verlengde van hun studie. Het zijn dus profielen die beschikken over relevante expertise. We gaan voor hen op zoek naar projecten waar maturiteit nodig is, waar ze zelfstandig kunnen werken en hun specialistische kennis inzetten. Vanuit de coachinggesprekken die we hebben met de studenten, gaan we gericht op zoek naar een studierelevante bijbaan die maximaal aansluit bij de talenten en waken we ook over een goede match met de bedrijfswaarden en -cultuur. Op die manier creëren we een win-win voor beide partijen. Het gaat over alle profielen, van studenten economie tot ingenieurs, van jongeren die talen studeren tot hr-profielen.”

Tot 600 uur studentenarbeid mogelijk

Heidi: “Bij de tewerkstelling studenten helpt de wetgeving ons nu ook een handje. Het jaarplafond van 475 uur studentenarbeid wordt in 2023 en 2024 verhoogd tot 600 uur. Als werkgever kan je een student dus meer uren tewerkstellen. Wij coachen onze young talents op praktische zaken zoals loon en arbeidsvoorwaarden, maar ook hoe de bijbaan op een gezonde manier te combineren met de studieplanning. Zo kan het engagement naar de werkgever gegarandeerd blijven, terwijl de doelen van de student, het diploma halen én reeds relevante ervaring opbouwen, gelijktijdig gerealiseerd worden.”

Werken met jobstudenten: concrete voorbeelden

Een student aanwerven wordt vaak nog als een ‘klassieke’ oplossing gezien voor het opvangen van piekperiodes of het overbruggen van vakantieperiodes van eigen medewerkers, stelt Heidi vast. Er zijn volgens haar heel wat meer mogelijkheden:

Inzetten op specifieke expertise

Het gaat hier over het inschakelen van studenten voor gespecialiseerde opdrachten. Denk aan marketingstudenten die prima social media opvolging kunnen doen, een webshop opstarten of onderhouden of technische profielen die bijvoorbeeld AutoCad-tekeningen maken.

Inzetten op specifieke projecten

De tewerkstelling van studenten is ook mogelijk voor tijdelijke, afgelijnde projecten. Eventmanagement studenten kunnen een grote steun zijn bij het organiseren van een opendeurdag. Technische profielen kunnen werkinstructies maken en opleidingen verzorgen of bijvoorbeeld het productieproces doorlichten en verbeteringen voorstellen. Studenten met een excellente talenkennis worden vaak ingezet op hun specifieke expertise en zijn veel gevraagd voor customerserviceafdelingen of voor promotie-acties.

Inzetten op knelpuntvacatures

Vacatures die lang openstaan kosten handenvol geld aan bedrijven. Zijn er in die rollen kritische taken die kunnen gegroepeerd worden en uitgevoerd door een student? Studiegerelateerde jobs zijn een interessante piste zolang de vacature niet is ingevuld.

Tewerkstelling studenten: creëer nu al een band met de medewerkers van morgen

Op vele vlakken is tewerkstelling van studenten in studierelevante bijbanen een duurzame lange termijn aanpak. Heidi: “Je zet er je bedrijf als werkgever mee in de kijker want studenten praten/posten veel over hun ervaringen. Het heeft dus een positieve impact op je employer branding. Bovendien merken we dat studenten die in een dergelijke deelfunctie opstarten soms de smaak te pakken krijgen en na hun studies kiezen om voltijds bij het bedrijf aan de slag te gaan.”

Randstad Young Talents: regionaal georganiseerd

Randstad Young Talents is een van de gespecialiseerde afdelingen van HR-dienstverlener Randstad. In elke studentenstad is er een speciaal toegewezen team consultants aanwezig. Zo kan je terecht in Leuven, Antwerpen, Hasselt, Gent en Brussel. Heidi: “Die goede spreiding maakt dat we heel regionaal voor onze klanten werken.”

Meer te weten komen over de tewerkstelling van studenten via studierelevante bijbanen of aanwerving van schoolverlaters? Contacteer Randstad Young Talents.

Deze contentstory is een samenwerking tussen KMOinsider en Randstad Group

Meer weten?

Contactinformatie

Kies een locatie voor meer informatie

  • Randstad Group

Ook interessant

Interessante bedrijven

Bekijk de socials